Milan Brglez: Predsednik Evropskega parlamenta se je odločil napačno

Kristina Božič
17.01.2020 13:14

Evropski poslanec Milan Brglez o tem, zakaj včasih rešitve ležijo onkraj ozke interpretacije obstoječe zakonodaje, in kaj pomeni, da izvoljeni evropski poslanec iz Katalonije svojega mandata ne more nastopiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Brglez z nekdanjim predsednikom Katalonije in sedaj kolegom v Evropskemu parlamentu Carlesom Puigdemontom v Ljubljani lani maja
Robert Balen

Milan Brglez je med poslankami in poslanci 9. evropskega parlamenta edini slovenski član Platforme za dialog na ravni EU-Katalonija. Platformo je v času osmega parlamenta EU soustanovil slovenski poslanec Ivo Vajgl, članica je bila tedaj tudi Tanja Fajon. Mednarodni politolog in nekdanji predsednik slovenskega državnega zbora je prav tako med člani Odbora za podporo katalonskim zapornikom, ki je bil ustanovljen lani oktobra v Ljubljani. Iz Evropskega parlamenta je na naša vprašanja odgovoril pisno.
Kakšne so vaše dejavnosti v parlamentu EU, ko sta temi situacija v Kataloniji in katalonski poslanci?
"Vprašanje imunitete evropskih poslancev iz Katalonije je sicer bilo del spora med Španijo in Katalonijo, a ga je treba gledati ločeno od vprašanja prihodnjega političnega statusa Katalonije. Že dlje časa opozarjam, da gre za širše vprašanje, ki zadeva Evropski parlament kot celoto. Ta opozorila je potrdila nedavna odločitev sodišča EU v predhodnem odločanju na zahtevo španskega vrhovnega sodišča glede obsega in trajanja mandata evropskega poslanca. Na podlagi te odločitve sta dva poslanca, Toni Comin in Carles Puigdemont, lahko prevzela svoj mandat in uživata imuniteto, ki jo lahko odvzame zgolj Evropski parlament. Žal za tretjega poslanca, Oriola Junquerasa, zadeva ni tako enostavna, saj špansko sodišče vztraja, da ne more prevzeti mandata. Skladno s tem se je odločil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Po mojem mnenju napačno."
Kakšne posledice ima za vas angažirano delovanje glede teh vprašanj na strani Kataloncev?
"Neposrednih posledic za zdaj ne občutim. Kar čutim pri kolegih, je neke vrste tiho odobravanje mojega zavzemanja za omenjene tri poslance. A nihče se ne želi zares izpostaviti. Gre za politično vprašanje, ki lahko v negativnem pomenu zaznamuje tvojo kariero v EU in doma. A sam sem vedno deloval skladno s svojimi prepričanji, čeprav mi to – vsaj na kratek rok – v politiki ni koristilo."
Kaj prinaša nastop mandatov evropskih poslancev Puigdemonta in Comina ob praznem stolu, ki naj bi ga zasedel Junqueras?
"Prinaša več miru. Čeprav gre zgolj za konec bitke, ne vojne. Menim, da bo proces šel naprej. Pričakujem, da bodo španske oblasti v teh primerih ravnale modro. Za zdaj vse kaže tako. Odločitev, ki jo je sprejel predsednik Evropskega parlamenta glede Junquerasovega mandata, pa Junquerasu odpira možnost novih pravnih poti, da dokaže svoj prav."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta