Razvoj umetne inteligence: ChatGPT dobil konkurenco, Googlova Bard AI dostopna javnosti

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.03.2023 14:34

Bard je pogovorna umetna inteligenca, kakršne so tudi ChatGPT, Claude in Bing Chat. Cilj novega klepetalnega robota je posnemati človeške pogovore in ustvarjanje realističnih in koristnih odgovorov na uporabnikova vprašanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Področje klepetalnih robotov z umetno inteligenco je postalo še nekoliko bolj konkurenčno. Google je namreč sporočil, da odpira dostop do Barda, eksperimentalne besedilne storitve podjetja, ki za zdaj še zgolj izbranim uporabnikom omogoča komuniciranje z njihovo umetno inteligenco. Podjetje bo dostop do "chatbota" uvajalo počasi, začeli bodo z uporabniki v ZDA in Združenem kraljestvu, sčasoma pa bodo dostop razširili na več držav in jezikov. Deloval bo z večino spletnih brskalnikov, med njimi so Google Chrome, Microsoft Edge in Apple Safari, je pa Google sporočil, da mora biti uporabnik polnoleten. Interesenti se lahko prijavijo na čakalno listo, Google pa jim bo dostop omogočal postopoma.

Bard je pogovorna umetna inteligenca, kakršne so tudi ChatGPT, Claude in Bing Chat, pri čemer je Google uporabil jezikovni model za aplikacije dialoga (LaMDA), ki so ga prvič predstavili leta 2021. Cilj novega klepetalnega robota je posnemati pogovore, podobne človeškim, z uporabo obdelave naravnega jezika in strojnega učenja za ustvarjanje realističnih in koristnih odgovorov na uporabnikova vprašanja. Povedano drugače - Barda lahko vprašate karkoli in potrudil se bo, da bo njegov odgovor smiseln. Ali bo tudi pravilen, je drugo vprašanje.

Pomanjkljivosti so, zato svetujejo previdnost pri uporabi

Google priznava, da imajo veliki jezikovni modeli (LLM) svoje pomanjkljivosti in morajo zato uporabniki k Bardu pristopati previdno. Na primer, ker se modeli učijo iz širokega spektra informacij, ki odražajo pristranskosti in stereotipe iz resničnega sveta, se ti včasih pojavijo v rezultatih. Tako lahko pride do netočnih, zavajajočih ali lažnih informacij, ki pa so predstavljene precej samozavestno. Tudi na spletni strani klepetalnega robota je v rubriki najpogosteje zastavljena vprašanja na vprašanje, ali Bard daje natančne odgovore, zapisano, da gre za eksperimentalno storitev, zaradi česar so nekateri odgovori morda netočni, zato dvakrat preverite informacije v Bardovih odgovorih. Hkrati izpostavljajo, da je Bard z vsakim dnem boljši, preden so ga naredili javno dostopnega, pa je z njim komuniciralo na tisoče preizkuševalcev, ki so skušali izboljšati kakovost in točnost povratnih informacij. Opozorilo o morebitnih netočnih posredovanih informacijah je Google vključil tudi pod pogovorno okno spletne storitve.

In Brussels, Belgium, on March 21, 2023, the Google Bard web page is seen on screen with Google AI on mobile during the launches. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) Google Bard Illustration, Brussels, Belgium - 21 Mar 2023,Image: 764313602, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Vsi doslej predstavljeni klepetalni roboti, podprti z umetno inteligenco (UI), delujejo na podoben način. Uporabnik v pogovorno okno vpiše vprašanje ali pobudo, UI pa generira pogosto presenetljivo uporaben odgovor. Posebnost Barda, ki so jo izpostavili pri Venture Beatu, je, da uporabniku ponudi več osnutkov odgovora. Tako lahko izberejo najprimernejše izhodišče, če pa s predlaganimi odzivi niso zadovoljni, lahko od Barda zahtevajo tudi povsem novega. Takšen način delovanja sicer nekoliko spominja na Bing Chat. Naj bi pa Bard dopolnjeval iskanje v Googlovem spletnem brskalniku, nikakor pa ga ne predstavljajo kot iskalnik, četudi to po svoje je. Za uporabnika je Bard sicer zgolj vrstica, kamor piše besedilo, Google pa je njegovo funkcionalnost razvijal in UI treniral več kot desetletje.

Nadomestilo za spletni iskalnik

Večina ljudi, ki je nekaj mesecev uporabljala ChatGPT, ga je uporabljala kot nadomestilo za spletni iskalnik in skušala ugotoviti, kako bo to zamajalo Google, poroča The Verge. Tudi nekateri drugi Googlovi tekmeci vidijo klepetalne robote prvenstveno v vlogi iskalnikov. Tako je denimo prvi mož Microsofta Satya Nadella dejal, da so Bing Chat pognali za boj proti Googlu.

Če načrtujete kreativno zabavo za prijatelje, vam lahko pri tem Bard pomaga, saj je ustvarjalni sodelavec z bujno domišljijo. To je denimo eden izmed načinov uporabe klepetalnega robota. Je pa Google nekoliko omejil njegov obseg delovanja. Med testiranjem so pri The Verge Barda vprašali, ali jim pomaga izdelati bojni plin iperit (gorčični plin), a je bil njegov odgovor, da jim ne bo pomagal, in celo jezno vprašal, kako lahko sploh razmišljajo o tem. Se je pa v preteklosti že večkrat izkazalo, da lahko stvari zelo hitro uidejo izpod nadzora, saj programerji praviloma ne morejo zares uganiti, kaj bodo z UI počeli in jo spraševali uporabniki v resničnem svetu. Google za Bard napoveduje, da bo ljudem pomagal povečati produktivnost, pospešiti njihove ideje in bo spodbudil njihovo radovednost. Izbranci ga torej že sedaj lahko vprašajo, katero knjigo jim svetuje, ga prosijo za pomoč pri pisanju objav za družbena omrežja, pomaga jim raziskovati svet kvantne fizike ali preprosto izdelati spisek stvari, ki jih potrebujejo za kampiranje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta