(VIDEO) Hologram v vsak dom: Marsikdo bi ga imel v svojem stanovanju, a privošči si ga redko kdo

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.11.2021 03:30
Prežarčiti človeka na drugo lokacijo? Nič lažjega kot to. Ameriško podjetje Portal Inc. pravi, da lahko s pomočjo njihove storitve vnuki svoje stare starše obiščejo v hipu, tudi če so oddaljeni več tisoč kilometrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hologram PORTL povezuje staro in mlado.
Portl

Bilo bi napačno, če bi zapisali, da je David Nussbaum s svojo poslovno zamislijo postal oče teleportacije, čeprav storitev oglašuje kot možnost, da se ljudje v hipu prežarčijo na drugo lokacijo. V resnici gre “zgolj” za enega najbolj dovršenih hologramov ta čas, tehnologija pa omogoča, da se politiki, direktorji, glasbeniki, člani družine pojavijo na eni ali več izbranih lokacijah po svetu. Priljubljenost hologramov se je ponovno zelo povečala leta 2020, Kanye West​ je denimo Kim Kardashian za rojstni dan podaril hologram njenega očeta.

PORTL Epic je aparat velikosti telefonske govorilnice z vgrajenim visoko ločljivim zaslonom 4K, ki je občutljiv za dotik, kamero, ki s pomočjo senzorja zaznava gibanje, in kakovostnim prostorskim zvokom. 3D-projektor je zmožen prikaza hologramov ponoči in podnevi, torej v vseh svetlobnih pogojih, na drugi strani pa mora biti studijska oprema za zajem videa, ki je vključena v ceno najema storitve. Kakšno pasovno širino za prenos videa in zvoka sistem potrebuje, podjetje ni razkrilo. Po poročanju tujih medijev so prodali že več sto portalov, nekaj deset pa so jih dostavili za uporabo v nakupovalna središča, na letališča in v preddverja ameriških gledališč in kinematografov.

Če si proizvajalec želi, da bi lahko s pomočjo portala stari starši hitro in enostavno, predvsem pa brez možnosti prenosa okužb (to so v časih pandemije koronavirusa še posebej izpostavili) komunicirali s svojimi oddaljenimi vnuki, pa Forbes napoveduje, da utegnejo možnosti interaktivnih hologramov v prihodnosti množično koristiti političnim kandidatom pri volilnih kampanjah. Tehnologijo omenjajo kot eno tistih, ki utegnejo povsem spremeniti način, na katerega politiki nagovarjajo svoje volivce. Nussbaum je prav v času, ko je bivši predsednik ZDA Donald Trump zbolel za covidom-19, v hologramu videl priložnost, da se predsedniška kampanja nadaljuje na varen način za oba kandidata. Izpostavil je, da platforme za video pogovore, kakršna je zoom, ne ponujajo dovolj čustvene komunikacije, saj 2D-zaslonom manjka tretja dimenzija. Pri PORTL Epic pa uporabnik na drugi strani sliši, o čem se ljudje okoli portala pogovarjajo, in se lahko na to tudi odzove.

Ponudnik je za zaboj predvidel funkcionalno pakiranje, ki jim omogoča hiter in enostaven transport naprave do naročnikov, ki si to lahko privoščijo. 60.000 dolarjev namreč stane najem portala, toliko je denimo plačal raper Diddy. Kmalu pa namerava podjetje Portal Inc. predstaviti tudi različico PORTL mini, pri kateri bo šlo za namizno različico zaslona. Veliko več podrobnosti še niso razkrili, le da bo miniaturna različica velikosti namiznega računalnika in sposobna predvajati in zajemati video ter ga prenašati na druge naprave PORTL. Sredstva za razvoj imajo zagotovljena zahvaljujoč finančnim podpornikom, med katerimi so tudi nekdanji šef družbe Electronic Arts Doug Barry, producent Joe Lewis in investitor Tim Draper, ki so konec lanskega leta skupaj v družbo vložili tri milijone dolarjev. A do tega, da bi vsak izmed nas imel hologramski portal v svojem domu, je še dolga pot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta