Humanitarna akcija: Slovenski kuharski mojstri kuhajo za tiste, ki skrbijo za nas

Gregor Grosman Gregor Grosman
23.04.2020 17:33

Luka Jezeršek bo v petek zjutraj pripravil okusne malice za delavce Snage, Bine Volčič in njegov food truck sta se ustavila pri kranjskih gasilcih, profesorjem Gimnazije Tolmin je pakete dobrot poslala Ana Roš, s picami Hotela Špica Laško so se mastile prve bojne linije v borbi s korono v Laškem, Janez Bratovž je v sredo z dobrotami pocrkljal policiste kamniške policijske postaje. To pa še zdaleč niso vsi, ki so sodelovali v pobudi Chefs Care, ki jo je sprožil idejni vodja Iztok Gumzej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuharski mojster Iztok Gumzej na domači steni spremlja potek dobrodelne akcije Chefs Care. Sledi, kdo je koga nominiral, kam je šla kuhalnica. 
Osebni Arhiv

Preko 80 slovenskih chefov po vsej Sloveniji je že pripravilo brezplačne malice za zdravstene delavce gasilce, policiste, civilno zaščito, trgovce, računovodstva, učitelje, smetarje in druge v okviru pobude Chefs Care (Chefom je mar), ki konec meseca marca nastala v glavi Iztoka Gumzeja.
{embed_youtube}https://youtu.be/JYzDgUlwGRQ{/embed_youtube}
"27. marec je bil dan D. Za šalo sem dal na internet video, da mi kuhanje in prenašanje tega prek spleta ni dovolj, ter da bom to naredil še v živo." Čez dva dni je Gumzej na široko odprl domač hladilnik in pripravil jedi za onkološki inštitut v Ljubljani, ker je tam kot sestra zaposlena njegova znanka. Ni pa si mogel kaj, da ne bi dobrega dela naredil tudi za domači kraj. "Za lokalni zdravstveni dom Hrastnik sem pripravil trihodni meni. Dostavil sem jim ga po protokolu, prej pa seveda poklical župana, in se pozanimal kako in če je to sploh mogoče," nam je povedal mojster kuhinje, ki je v gostinstvu že preko 25 let. 

Prvi meni in prva zahvala za brezplačne obroke, ki jih je za Onkološki Inštitut in Zdravstveni Dom Hrastnik pripravil idejni vodja podbude Chefs Care Iztok Gumzej.
Iztok Gumzej/osebni Arhiv

Veliko chefov, velika podpora

Luka Jezeršek in Dvor Jezeršek bodo v petek zjutraj predali malice delavcem Snage. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/lukajezersek/videos/539411280294205/{/facebookpost}
Bine Volčič in njegov food truck pa sta se v ponedeljek ustavila pri kranjskih gasilcih. 
Profesorjem Gimnazije Tolmin je pakete dobrot poslala Ana Roš
{facebookpost}https://www.facebook.com/hisa.franko/videos/226007595164176/{/facebookpost}

Martin Gluščič z Restavracije Center Lesce je malice dostavil Lekarni Radovljica in trgovcem v Tušu Lesce. Pri mamici & Hiši Lisjak so kuhali za ekipe z Vranskega in Tabora, ki skrbijo za naše zdravje, varnost in življenja. Restavracija Center Lesce je poskrbela za okusno kosilo v Zdravstvenem domu Radovljica. S picami Hotela Špica Laško so se mastile prve bojne linije v borbi s korono v Laškem, Janez Bratovž pa je v sredo z dobrotami pocrkljal policiste kamniške policijske postaje. To pa še zdaleč niso vsi, ki so sodelovali v pobudi Chefs Care. Gostilna Rajh je nominirala Davida Vračka (Restavracija Mak) in Simono Zdovc (Bistro Fudo) v Mariboru.
{facebookpost}https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=112013360482385&id=103842244632830{/facebookpost}
"Akcija bo trajala, dokler bo potrebno," je prepričan Gumzej, ki upa, da bodo gostinci lahko že kmalu odprli restavracije in ponovno kuhali za svoje goste. Sogovornik, ki je bil sicer direktor catering pri družbi ISS in je veliko potoval po različnih deželah, ocenjuje, da je gostinstvo v Sloveniji šibko. "Zaspali smo. Ne gostinci, ljudje. V tujini se zunaj doma prehranjuje 80 odstotkov prebivalcev, pri nas pa to storimo zgolj v primeru kakšnega nedeljskega kosila, obhajila, za rojstne dni. Premalo se prehranjujemo zunaj, je pa to seveda povezano s cenami in plačilno sposobnostjo." 
Gumzej si želi, da bi se omejitve čim prej sprostile tudi v gostinstvu, saj je prepričan, da tudi močni gostilničarji nimajo kapitala, za tako dolgo fazo mirovanja, saj finančna sredstva sproti investirajo v nekaj novega. Po njegovi oceni ima dobra srednje velika gostilna lahko na zalogi sestavine v vrednosti med 12 in 15 tisoč evrov. Vseh vrst hrane pa žal ni mogoče dolgo shraniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta