(INTERVJU) Osebni trener Jan Kovačič: Doma vadimo s težo lastnega telesa

Kaja Komar
04.01.2021 03:00
Jan Kovačič je diplomirani kondicijski trener in vsestranski športnik z bogatim znanjem športne in fitnes prehrane. Je tudi certificirani maser in licencirani TRX inštruktor, ki zna motivirati druge in jim pomaga graditi boljšo samopodobo, kar ste lahko spoznali v oddaji The Biggest Loser Slovenija, v kateri je skrbel za fizično kondicijo tekmovalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastjan Oblak

Priljubljen osebni trener je predan svojemu delu, vedno poln optimizma in življenjske energije, pripravljen pomagati vsakemu posamezniku, ne glede na njegove želje ali potrebe. Z večletnimi izkušnjami, psihološkim pristopom in voljo do dela z ljudmi mu to tudi dobro uspeva. Kovačič verjame v pomembnost »resetiranja« svojega življenjskega sloga za osebno rast, zato se tudi njegov studio imenuje Reset Studio. »Investiraj-resetiraj. Vase in zase,« pravi. Po njegovih besedah le popoln odmik od vsakdanjih obveznosti omogoči posamezniku, da se posveti sebi, poveže misli, duha in telo.

Že v času spomladanske karantene ste svoje vadbe redno objavljali na spletu in družabnih omrežjih. Ste bili vsak dan tako aktivni ali ste si tudi vi morda privoščili nekoliko več sprostitve na kavču?

Priznam, da sem vstajal kakšno uro pozneje kot ponavadi, sicer pa svojih vadb nisem zanemarjal. Spremenil sem vadbeni program tako, da sem vključil več aerobne vadbe in vadbe z lastno telesno težo, vadbe pa sem preselil na splet. Posebnih sprememb ni bilo niti pri prehrani, saj si vedno vzamem dovolj časa za pripravo zdravega in okusnega obroka.

Kaj je za vas kakovostna prehrana?

Vedno ima prednost sveža, sezonska, lokalna, nepredelana in neprocesirana hrana. Jejmo raznoliko in čimbolj barvito. Živila naj bodo polnovredna, hrana pa pretežno rastlinskega izvora. Pomembno je najti način prehranjevanja, ki nam najbolj ustreza. Tudi pri svojem delu se vedno zavzemam za individualno delo, kajti človek je individuum zase in niti ena stvar ne more biti enaka za nekoga drugega. Vsaka stranka ima svoje želje, nekdo bi rad okrepil del telesa, drug svojo držo, tretji pa popraviti način prehranjevanja.

In kako naj v mesecih, ko smo več doma, poskrbimo za svojo telesno kondicijo? Katere funkcionalne vaje lahko izvajamo sami?

Verjamem, da sta zdravo telo in močan notranji duh naša zaveznika za kakovostno vitalno življenje. To je lahko odličen čas, da poskrbite za zdravo telo, še najboljša bo vadba z uporabo teže lastnega telesa oziroma pripomočkov, ki jih imamo na voljo. Za vadbo lahko pravzaprav uporabimo karkoli, pa naj bo to krpa, stol, celo družinski član (nasmešek). Omejuje nas le lastna iznajdljivost oziroma kreativnost.

Teh pripomočkov je doma več kot dovolj, je pa še vedno najtežje začeti. Je bolje, da se začetniki priključijo virtualni vodeni vadbi ali si naredijo natančen urnik in vsak dan ob točno določeni uri pogledajo posnetke vadb?

Vsakemu, ki se z vadbo šele spogleduje, predlagam, da si izbere vodene on-line programe, ki so prilagojeni tudi začetnikom. Pri teh vadbah je zelo pomembno predvsem, da vaje izvajamo pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru povzročimo več škode kot koristi. Na naši spletni strani si denimo lahko brezplačno prenesete priročnik za boljše počutje, ali pa se pridružite vodenim on-line vadbam, ki so primerni za vsakogar.

Sebastjan Oblak

In drugi, ki že imajo nekaj izkušenj, kakšen program naj si sami pripravijo? In kako intenzivno naj nadgrajujejo svoje vaje?

Za vse, ki so že vešči vadb, predlagam, da postopno povečajo zahtevnost z uporabo težjih pripomočkov, ki jih najdemo kar doma ali pa z izborom težjih vaj, podaljševanjem časa trajanja vaj oziroma skrajševanjem počitka med posameznimi vajami. Seveda je tudi za vse vešče velik nabor vadb na spletu, ki omogočajo doseganje želenih rezultatov.

Ne smemo pozabiti na ogrevanje pred vadbo in ohlajanje po njej. Kakšno in kako dolgo (aerobno) ogrevanje priporočate?

Ogrevanje je zelo pomemben del vsake vadbene enote, ne glede na našo starost ali stopnjo treniranosti. Vaje prilagodimo glede na to, ali gre za trening moči, vzdržljivost ali gibljivosti. Na podlagi tega se izbere tudi čas trajanja in izbor primernih sredstev (tekaška abeceda, dinamične raztezne vaje, specialne vaje). Bolj je vadba intenzivna, več časa moramo nameniti ogrevanju pred glavnim delom vadbene enote. Traja naj približno 10 do 20 minut.

Vse več Slovencev teče in kolesari. Katere raztezne vaje za ohlajanje telesa po taki aktivnosti na prostem priporočate?

Po koncu takšne aktivnosti priporočam iztek oziroma, da najprej zmanjšamo intenzivnost vadbe. Nato sledi kratek razteg mišičnih skupin, ki se bile kar najbolj aktivne med vadbo. Posamezno mišično skupino raztezamo približno 10 do 15 sekund, da zmanjšamo mišično napetost in jo sprostimo. Dolgotrajno raztezanje za izboljšanje gibljivosti izvajamo le kot samostojno vadbeno enoto.

So kakšna posebna pravila »zimskega teka«?

Za tek v zimskem času je pomembno, da izberemo primerna oblačila in obutev. Oblečemo se v plasteh, oblačila pa naj bodo zračna in lahka, da ne zadržujejo vlage. Izbrana obutev naj bo iz materialov, ki so vodoodporni, podplat pa mora omogočati dober oprijem s podlago in preprečiti morebiten zdrs. In tako kot pri teku v poletnem času tudi pozimi ne smemo pozabiti na hidracijo telesa.

Kako naj se zagrizeni smučarji pripravijo na smuko?

Dobra predpriprava za novo sezono smučanja je ključnega pomena za varno smuko. Le pravilen izbor vadbenih vsebin, ki bodo podprte z ustrezno prehrano in zadostnim počitkom, nas bodo pripeljale do želenih rezultatov. Če še nimate dovolj znanja o tem, predlagam, da se pridružite kateremu izmed programov na spletu, ki so prilagojeni pripravam na novo sezono smučanja ali se obrnite na trenerja, ki vam bo sestavil individualiziran vadbeni program.

VAJE

1. Raztezanje upogibalk kolka

Pri tej vaji se z levim kolenom upremo v blazino, z desno nogo pa stopimo korak naprej. Roke vzročimo in se s telesom počasi spustimo naprej. Pri tem boke potiskamo naprej in navzdol tako, da kar najbolj raztegnemo upogibalke kolkov, ki pa morajo biti med samo izvedbo vaje sproščene.

Sebastjan Oblak

2. Raztezanje zadnje stegenske mišice

Pri tej vaji se uležemo na hrbet, desna noga je pokrčena v kolenu in ves čas v stiku s podlago. Levo nogo, ki je rahlo pokrčena v kolenu, dvignemo v zrak in jo objamemo z rokami. Počasi jo potegnemo k sebi in poskušamo sprostiti zadnjo stegensko mišico, ki jo raztegujemo.

Sebastjan Oblak

3. Raztezanje sprednje stegenske mišice

Pri tej vaji se z levim kolenom upremo v blazino, z desno nogo pa stopimo korak naprej. Z desno roko se upremo ob desno nogo, z levo roko pa primemo levo stopalo in ga počasi približamo zadnjici. Pri tem skušamo kar najbolj sprostiti sprednjo stegensko mišico, ki jo raztegujemo.

Sebastjan Oblak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta