Jakov Fak: "Iz previdnosti ne bi rad prehiteval samega sebe"

Aleš Mišič Aleš Mišič
13.10.2019 19:23

Po lanski zaradi bolezni neuspešni sezoni olimpijski podprvak, ki ima še veliko ciljev, noče obljubljati preveč, si pa želi, da bi bil v novi sezoni najboljši na svetovnem prvenstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domača tekma je vselej eden vrhuncev sezone, a si Jakov Fak uspešnega nastopa bolj kot na Pokljuki želi v Anterselvi.
Bojan Velikonja

Tudi biatlonci imajo zadnje priprave na novo sezono, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo prihodnje leto v italijanski Anterselvi, čez dve leti pa na Pokljuki. Te dni so rolke prvič zamenjale smuči, trening na ledeniku v Ramsauu pa je bil tudi prvi stik s snegom. Ključni mož v slovenski reprezentanci Jakov Fak je imel v prejšnjih letih, predvsem pa v večjem delu lanske sezone, veliko težav z zdravjem, zato januarja in februarja praktično ni tekmoval. Prvo vprašanje je zato bilo, kako je z zdravjem.

Nepripravljen ne bo šel na tekmo

"Za zdaj je v redu, zdaj pa prihaja jesen, slabše vreme in precej bolj intenzivni treningi, tako da bo telo bolj izpostavljeno stresu. Zato je treba biti previden, da včasih tudi kakšen trening, če se ne počutim stoodstotno, izpustim in ga naredim šele takrat, ko je telo v dobri kondiciji, da prenese vse." Če ne bo stoodstono zdrav in pripravljen, ga ne bo na tekmi, je odločen.
Med poletnimi pripravami ni imel nobenih težav. "Vse je šlo po načrtih. Doslej smo veliko delali bazične priprave, se pravi nabiranje velikega števila ur, da bomo vzdržali skozi celotno sezono. Prihajamo v zadnja dva meseca pred začetkom sezone in zdaj se bodo stopnjevali intervali med treningi, s katerimi bomo začeli dvigovati pripravljenost oziroma formo, in upam, da v dobrem stanju pričakali sezono." Kdaj bodo odšli na snežni trening na sever Evrope, je odvisno predvsem od domačih razmer. "Odvisno je, ali bomo imeli sneg doma. Neke zaloge snega na Pokljuki so, je pa vprašanje temperatur, kdaj se bo ta lahko razgrnil. Nekaj ga je doma, nekaj snega pa je tudi po tujih centrih in zdaj bomo spremljali, kdo bo dal najprej sneg ven in ali bodo razdalje lahko dovolj velike, da bomo opravili treninge, ki jih moramo narediti. V novi sezoni bo svetovni pokal zavil na Pokljuko januarja prihodnje leto, kar bo vrhunec domače sezone. "Po pomembnosti se domače tekme ne morejo primerjati s svetovnim prvenstvom. Tam si želim biti v tej sezoni najboljši."

Lansko sezono je dobro začel prav na Pokljuki, kjer je s četrtim mestom sicer za malo zgrešil stopničke, po novem letu pa je 32-letnega Leščana bolezen vrgla iz smučine. Je Jakov Fak že postavil cilje za naslednjo sezono? "Iz neke previdnosti bi šel korak za korakom, ne bi rad prehiteval samega sebe. Največja želja je priti v sezono zdrav, zadosti svež in pripravljen, potem pa iti korak za korakom z izpolnjevanjem ciljev. Sem si pa vedno želel biti med najboljšimi, zato motiva nikoli ne manjka." Vzel je kar z jezika vprašanje, kaj šampiona Faka pri teh letih po vsem, kar je osvojil, še žene naprej. "Je še veliko stvari, ki so še za osvojiti, če gledam te skupne seštevke ali če gledam dolgoročno, je to mali ali veliki kristalni globus. To so veliki cilji, ki so še neizpolnjeni, bi jih pa rad izpolnil. Imam veliko željo. Do naslednjih olimpijskih iger čez tri leta bo še zagotovo vztrajal. "Seveda, toliko star pa spet nisem." Jasno da ne, ampak dolgo je že v tem športu Hrvat, ki je leta 2010 oblekel dres slovenske reprezentance in v bogati karieri dosegel izjemne uspehe. Srebrni olimpijec iz Pjongčanga in bronasti iz Vancouvra je samo brez zlate olimpijske medalje.
Dolgčas mu poleti zagotovo ni bilo, avgusta je dobil še drugo hčerko. "Uspešnejši kot rezultatsko sem bil pri širitvi družine. Ni veliko časa, ampak ves čas, ki ga lahko, namenim družini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta