Ko so dekleta skupaj, je vse na dlani

07.10.2021 09:00
Glavni trener alpskih smučark v tehničnih disciplinah Sergej Poljšak predstavi pripravljalni del sezone v svetovnem pokalu, ki se začne 23. oktobra v Söldnu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska reprezentanca za tehnične discipline letos znova trenira skupaj. Foto: SZS
Szs

Ta teden alpskim smučarjem ni naklonjen, vsaj kar zadeva treninge. Tako kot moška ekipa so se tudi dekleta slabe tri tedne pred začetkom svetovnega pokala podala na treninge, ki še zmeraj potekajo na evropskih ledenikih. A teden dni piljenja forme pred prvim veleslalomom, ki bo 23. oktobra na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, se je končal, še preden se je v resnici začel. "Po vremenski napovedi bi morali imeti minuli ponedeljek in torek še dovolj lepo vreme, da bi lahko opravili vsaj del načrtovanega programa. Zato smo v nedeljo tudi šli na pot. A že v ponedeljek, ko se je vreme dodatno poslabšalo, smo lahko samo še obrnili proti domu," razmere iz tega tedna opiše glavni trener ženske ekipe za tehnične discipline Sergej Poljšak.

​Čakanje

​Kdaj in kako bodo ta izpad nadomestili? Sedaj je za ekipe na vrsti ključni del priprav na uvodno tekmo. "Ta čas smo še na stand by poziciji - iščemo primerno smučišče, na katerem bi bilo naslednji teden mogoče trenirati. Nekaj dni treninga imamo obljubljenega tudi na prizorišču v Söldnu, kjer običajno pripravijo ustrezno preparirano progo za trening. Tam bodo tudi druge reprezentance, ne le Avstrijci. Tudi datuma odhoda na sneg v tem trenutku še ne poznam. Potrebujemo še nekaj dni treninga na utrjeni podlagi in potem bomo pripravljeni na uvodno tekmo. Glavnina treningov in dela pa je že za nami," razmišlja Polšak.

Sergej Poljšak: "Nikomur se nam ni več treba priključiti, sami lahko organiziramo kvalitetne treninge." Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Smučarji so v veliki meri odvisni od vremena. S tem so se sprijaznili in se zaradi takih zapletov pretirano ne vznemirjajo: "Ah, kje pa, na to smo navajeni. Če se kak dan nepredvideno poslabša, to preprosto sprejmemo. Letos se v resnici ne smemo pritoževati nad vremenom. Avgusta in septembra smo imeli zelo dobre razmere in do tega tedna nismo izgubili nobenega dneva. To kvoto bomo zlahka nadoknadili. Nekaj izpada smo imeli julija, ko smo od osmih predvidenih dni smučali le štiri. Od takrat smo imeli stoodstotno realizacijo. Ni panike."

​Vse v isti ekipi

Poljšak bo letos vodil slovensko ekipo deklet v tehničnih disciplinah, v kateri so - v nasprotju z lani - znova zbrane vse smučarke: Meta Hrovat, Andreja Slokar, Ana Bucik in Tina Robnik. Večino priprav na novo sezono so že opravile skupaj. Najprej, ker je to najbolj racionalno. Zatem tudi, ker imajo od takih treningov lahko koristi. Poljšak pa trenutno vodi ekipo, v kateri za štiri dekleta skrbijo kar trije trenerji. Hrovatovo vodi Livio Magoni, Slokarjevo Boštjan Božič, Robnikovo in Bucikovo pa Poljšak. Kako deluje takšna ekipa? "Tako kot smo se dogovorili pred sezono. Ob skupnem delu ima Boštjan z Andrejo tudi dovolj avtonomije. Našim treningom se priključuje, lahko tudi kaj doda, kaj izpusti. Livio se prav tako sam odloča, kdaj in kako se bo Meta priključila ekipi. Spomladanski del treningov smo bili še vsak zase. A priprave za novo sezono smo opravili skupaj. Dobro funkcioniramo," pojasni Poljšak.

Tako v Sloveniji spet nastaja spoštovanja vredna ženska ekipa v alpskem smučanju. "V bistvu je tako. Ko so dekleta vsa zbrana na treningu, več ne potrebujemo nobenih zunanjih primerjav. Nikomur se nam tudi ni več treba priključiti, sami lahko organiziramo kvalitetne treninge. Vse imamo na dlani in lepo se imamo, ko smo skupaj," ugotavlja Poljšak.

​Med petnajst

Kam torej slovenska dekleta v letošnji sezoni sodijo, kaj pričakujejo? Poljšak: "Pred prvo tekmo težko povem karkoli določnega. A tudi v Söldnu so tako posebni pogoji, da tudi po tistem veleslalomu še ne bomo imeli dokončno izoblikovanih stališč. Računamo na uvrstitve naših med najboljših petnajst na vsaki tekmi. Bucikova in Robnikova sta se obe sposobni tja uvrstiti, Slokarjeva je trenutno na robu trideseterice veleslalomistk, a je lani naredila zelo velik korak proti vrhu. Upamo, da bomo v naslednjih dneh našli dovolj dobro utrjen teren za treninge, ki nam še manjkajo v pripravah na prvo tekmo. Na Sölden smo se v resnici začeli pripravljati že konec junija, ko smo prvič v tej sezoni šli na sneg. Četudi je tam tekma na ledeniku, so razmere specifične. Poleti je na ledenikih sneg predelan in je podoben spomladanskemu. Sedaj se bo pomešal s svežim snegom in tudi temperature bodo na tej višini že zimske. Pred tekmo bodo teren preparirali še z vodo ... vse to bo treba upoštevati, ko bomo dekleta pripravljali na uvodni veleslalom sezone."

Če bi bila uvodna tekma na sporedu danes, potem bi bile vse štiri Slovenke - zdrave. Predvsem Hrovatova je imela v prejšnjih sezonah nekaj težav z zdravjem in Slokarjevi so spomladi operirali koleno. Robnikova se je še pred poletjem otepala s kronično utrujenostjo. "Sedaj so vse zdrave. Dobro, manjše poškodbe jih kak dan ovirajo, a to je v tem športu nekaj običajnega. Robnikova letos deluje bolje kot lani. Pri njej smo nekoliko spremenili način kondicijskega treninga, kar jo je zaenkrat obvarovalo pred težavami. Bucikova je imela nekaj težav s hrbtom, a tudi pri njej ni to neka posebnost," zdravstveni karton razkrije trener Bucikove in Robnikove. Ti dve smučarski sta pri 30 in 28 letih smučarsko dozoreli in bi lahko bili pripravljeni na vrhunsko sezono. V naslednji zimi so na sporedu tudi olimpijske igre, kjer predvsem same verjetno pričakujejo vrhunski rezultat.

"Robnikova je bila že lani smučarsko dobro pripravljena, težave je imela z zdravjem. Če bo vse normalno, bosta imeli dobro sezono. Začeli jo bomo v Söldnu, nadaljevanje tekem za svetovni pokal v ZDA še ni potrjeno. Ob tem so še zmeraj velika neznanka tudi nastopi na olimpijskih igrah. Tudi za tiste tekme še ni potrjen protokol, tako da zahtev organizatorja ne poznamo," nedorečenost pojasnjuje Poljšak.

Peking

A izgovorov na igrah zaradi tega ne bo. Dekleta bo treba primerno pripraviti, štejejo predvsem medalje. "Točno tako. Zato poskušamo vse drugo odmisliti oziroma o stranskih stvareh razmišljamo zelo malo. Na tekmah za svetovni pokal pričakujemo enak protokol kot lani. Torej s testiranji pred tekmami, z upoštevanjem protokolov. V naši ekipi so se vse štiri punce odločile za cepljenje in tudi vsi v ekipi, ki jih obkrožamo, smo cepljeni. Tako bistveno lažje funkcioniramo. V Italiji so smučišča, kjer te brez potrdila o cepljenju ali dokazila o prebolelosti ne spustijo na gondolo," zaključi Sergej Poljšak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta