Olimpijski tek na smučeh: Klasika je Lampičevo vrnila na staro pot

Slovenska šampionka v teku na smučeh se po slabem dnevu, ko na sprintu ni upravičila vloge favoritinje, znova dobro počuti. Danes je tekmovala, da je preizkusila formo. Zanjo pomembna tekma bo ekipni sprint, ko bo nastopila skupaj z Evo Urevc

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anamarija Lampič (desno) na teh olimpijskih igrah še ni v ospredju. A pravi, da njen dan še pride.
Hannah Mckay

Anamarija Lampič je po zanjo precej ponesrečenem uvodnem nastopu v sprintu znova v tekmovalnih tirnicah. Tokrat je nastopila na deset kilometrov v klasični tehniki. "Na tekmo v klasiki bom šla predvsem zato, da si povrnem občutke," je povedala takoj po 12. mestu v sprintu, ki ni zadovoljil niti nje niti slovenske javnosti. Tokrat je osvojila 17. mesto. Si je ob tem povrnila občutke, ki so pomembni za uspeh?

"Ja, sem. Teh deset kilometrov sem tekla nad pričakovanji. Tokrat je bil očitno spet moj dan. Dobila sem potrdilo, da sem v formi, da moj dan še pride. Škoda, da tak dan ni bil že prej, a ne bom se pritoževala. Tako mi je bilo usojeno. Sedaj vem, da s formo ni nič narobe. Pred dvema dnevoma ni bil naš dan. Toda najbolj pomembno je, da sem tukaj zdrava, da se dobro počutim. Včasih to šteje več kot rezultat."

Pohvala trenerja

Z njenim dosežkom je bil zadovoljen tudi glavni trener tekačic Nejc Brodar: "Lampičeva je odtekla tako, kot smo pričakovali, in to je bila uvrstitev okoli 15. mesta. Takšne uvrstitve na tej progi dosega že celo sezono. V sprintu je bila priložnost zamujena, a imamo še nekaj tekem in prvi popravni izpit je uspel. Ni bilo slabe volje, a vsi smo bili razočarani, potem ko je Ana ciljala na medaljo. Objokovati nekaj, kar je za nami, pa nima smisla."

Pred začetkom olimpijskih iger so opremljevalci pri Fischerju Lampičevi izročili nove komplete tekaških smuči, s katerimi je potem nastopila. Najprej je novo opremo zelo pohvalila in tudi neposredno po sprinterskem polomu (mučila se je že v kvalifikacijah, v polfinale se je uvrstila po času, zadnja med vsemi, v polfinalu je potem najbolj zaostala in obupala že pred ciljem) je na vprašanje o ustreznih smučeh povedala, da na nogah sicer ni imela "raket", a da s pripravo smuči ni bilo nič narobe. No, naslednji dan je prišel popravek - da smuči vendarle niso bile najhitrejše. Kako je bilo včeraj?

Smuči spet vrhunske

"Smuči so bile zelo hitre, vrhunske. Že na ogrevanju sem začutila, da imam dober oprijem. No, na prvem kilometru med ogrevanjem se mi še ni zdelo, da imam hitre smuči, a material je hitro začel pravilno delati in počutila sem se precej bolje. Včasih uporabljajo maže, ki potrebujejo nekaj časa, da začnejo delovati. Tudi tokrat je bilo tako. Drugi krog sem v klanec šla že precej lažje, oprijem je bil boljši. V prvem krogu sem še uporabljala predvsem roke, bolj sem trpela. Zatem sem končno potegnila moj korak in bilo mi je znova v užitek teči," je bila dobre volje Lampičeva.

Kako pa se razume s serviserji sedaj, ko jih je na socialnih omrežjih nekoliko obremenila zaradi ne optimalno pripravljenih smuči na sprintu? "Mi smo ekipa. Ko nam gre, smo tako vsi veseli in držimo skupaj. Tudi sedaj ne obsojam nikogar. Mogoče se tako sliši, potem ko sem objavila na instagramu, da smuči niso bile najhitrejše. S tem nisem nikogar užalila. Vsi tu vemo, koliko je ura in kaj sem s tem mislila. Preprosto na sprintu ni bil naš dan, ne moj ne od serviserjev. A smo tudi takrat vsi dali maksimum. Ekipa po cele dneve testira smuči in tudi tisti dan so šli vsi na progo. Testirali so vse mogoče maže, kar jih imajo. In izbrali so najboljšo, kar jih je bilo mogoče izbrati. Nobenega ne obsojam. Skupaj gremo naprej in mislim, da imamo še veliko pokazati," skuša umiriti konje Lampičeva.

Težave s pripravo smuči na torkovi sprinterski tekmi je precej bolj natančno in ostreje opisal Brodar: "Tokrat je imela Ana spet pravi material. Servis je popravil, kar je bilo treba popraviti - hitrost smuči je bila višja in oprijem je bil znova pravi. Serviserji so znova dali svoj maksimum. Saj je bilo tako tudi pred sprintom; naredili so najbolje, kar so lahko. A v primerjavi s konkurenco to ni bilo dovolj. Na koncu šteje samo rezultat. Vložki največjih nacij so v primerjavi z nami ogromni. Mi imamo sedem ljudi, konkurenca petnajst do dvajset. Vsi delajo stoodstotno. A sedaj nekako zgleda, kot da smo amaterji. Na sprintu smo imeli povprečne, ne pa vrhunske smuči. Povprečnost za ta dan je bila usodna za boljšo uvrstitev." Tudi tokrat je nastopila na novem modelu smuči, ki jih je dobila od proizvajalca. "Spet sem imela novi model smuči, s katerim sem zelo zadovoljna," je to debato zaključila Lampičeva.

Dobra okoliščina za tekače je tudi, da je v Zhangjiakouu mraz nekoliko popustil na znosne minus štiri stopinje Celzija. A ker po desetih sončnih dneh očitno prihaja sprememba vremena, se je okrepil veter. So Lampičevo razmere na progi kakorkoli motile? "Tokrat so bile temperature res primernejše za tek. Ni bilo niti premrzlo niti pretoplo. A veter je bil znova močan in ta najbolj vpliva prav na tekme v klasični tehniki. Tam se je treba v glavnem s palicami odrivati soročno in vse gre bolj počasi. Veter smo imeli tudi na prvi tekmi, a takrat je bilo hkrati še zelo mrzlo."

Prilagoditve zahtevata tudi kvaliteta in temperatura snega, ki se precej spreminjata. "Na progi so odseki, kjer je treba teči celo zunaj proge, ker je tako hitreje. Sicer se mi zdi, da je proga vedno hitrejša. Morda zato, ker se je nekoliko otoplilo. No, sneg je še zmeraj precej pod ničlo, a se opazi, da je pod smučmi precej hitrejši. V naslednjih dneh so znova napovedane nižje temperature, tudi sneženje. Bomo videli, kaj nam bo to prineslo," se z negotovimi razmerami v prihodnjih dneh pretirano ne obremenjuje Lampičeva.

Dekleti bosta spet ekipa

Kakšne pa so novosti glede ekipne tekme v sprintu? Se je Eva Urevc dokončno odločila, da nastopi? Bo Slovenija imela svojo žensko ekipo? Anamarija Lampič odgovarja: "Ja, tekma bo in tam bova nastopili. Eva je sicer že štirinajst dni potrta, kar je povsem človeško. Težko je, ko zboliš pred najbolj pomembno tekmo v štirih letih, pred takim dogodkom. Vem, da ji je zelo težko, a hkrati verjamem, da tudi ona zna biti pozitivna. Zato je ne nazadnje izpustila to tekmo, na kateri je prvotno nameravala nastopiti, resda tudi predvsem za trening. Tako je bolje, da se pripravi za sprint in se tam potem pokaževa v najboljši luči. Nič ne moreva izgubiti, lahko le dobiva," razmišlja Lampičeva.

Tudi Brodar je že potrdil nastop obeh v ekipnem sprintu. Zaradi te tekme dekleta v štafeti ne bodo nastopila, tam bodo tekli le fantje: "Pri dekletih bomo vse moči vložili v sprint, kjer bosta nastopili Eva in Ana. Verjamem, da bi preostala dekleta želela nastopiti tudi v štafeti, a treba je varčevati z močmi in misliti na višji cilj. Ekipna tekma v sprintu je v preteklosti že pokazala, da smo lahko močni. Eva je imela težave zaradi korone, sledile so nove težave z osamitvijo. Sedaj je zunaj karantene in lahko znova funkcionira. V enem tednu, kolikor je ostalo do tekme, je v tekih težko veliko spremeniti. A Eva ni pozabila teči in vsi se bomo potrudili. Kaj nam bo to prineslo, ta trenutek težko napovem."

Načrt za proste dni

Kaj bo pa počela v naslednjih dneh? "Nekoliko si bom odpočila, verjetno bova z Evo imeli kak skupni trening. Načeloma je sedaj tako: kar je narejeno, je narejeno. Sedaj samo še čakam na tekme," pravi Lampičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta