V Planici so pripravljeni tako na zgodovinske polete pod reflektorji kot na finančno izgubo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.12.2020 06:01
Gledalcev v dolino pod Poncami, ki bo gostila z marca preloženo svetovno prvenstvo v poletih, ne bo, ker ne smejo iz občin
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprave na svetovno prvenstvo so v polnem teku.
Robert Balen

Decembrsko svetovno prvenstvo (SP) v smučarskih poletih, ki bo na sporedu ob koncu prihodnjega tedna, bo nedvomno nekaj posebnega. Še nikdar se v Planici ni tekmovalo v tem času, še nikdar v soju žarometov in nikdar brez gledalcev. "Organizatorji smo iz dneva v dan trepetali, ali bo tekmovanje sploh mogoče izvesti. Odlok nam to zdaj dovoljuje, zato Planice nič več ne more preprečiti," je zadovoljen generalni sekretar tekmovanja Tomaž Šušteršič.

A epidemija covida-19 je zahtevala tudi žrtev. "Vse do zadnjega smo upali vsaj na minimalno število gledalcev, a to upanje iz dneva v dan vse bolj kopni," razočarano ugotavlja Šušteršič. Že pred tedni so sicer planiški prireditelji prišli do zanimive zamisli, ki so jo želeli uporabiti v skrajni sili: "Razvili smo koncept, ki simulira ameriški drive-in kino, kjer gledalci film gledajo kar iz avtomobilov. Površina parkirišča v Planici bi omogočila tudi ogled tekme iz avtomobilov.

Koncept smo že tudi poimenovali - Pripelji se in poglej Planico. Upali smo, da bo ideja šla skozi. A žal tega ne omogoča odlok, ki prepoveduje prehajanje občinskih meja. Če bi se ukrepi omilili, bi aktivirali ta koncept, a upanje je glede na zadnje podatke zelo zelo majhno."

​Država, na pomoč!

Ker je v Planici 35 odstotkov prihodkov vezanih na gledalce - vstopnine, gostinske storitve, prenočitve in prodaja artiklov -, to pomeni hud finančni udarec. "Že marčevska odpoved tekmovanja nam je pridelala milijon evrov izgube. Jasno je že tudi, da se bo decembrsko tekmovanje končalo v rdečih številkah. Bo pa škoda neprimerno manjša, kot če tekmovanja ne bi izvedli, saj bi nas v tem primeru mnogo bolj teple neizpolnjene obveznosti," poudarja Šušteršič.

Dolina pod Poncami bo zaradi vladnih omejitev samevala, najnujnejše osebje bo v mehurčku. Foto: Miha DAJČMAN
Miha Dajčman

Pri tem priznava, da je država spomladi že pomagala z določenimi ukrepi: "V tretjem protikoronskem paketu pomoči smo organizatorji neizvedenih tekmovanj dobili možnost izdaje vrednotnic, veljavnih 24 mesecev. To je pomenilo, da nam po odpovedi marčevskega SP-ja ni bilo treba nemudoma vrniti vplačanega denarja in da smo ostali likvidni. Hkrati pa neizkoriščene vstopnice, spremenjene v vrednotnice, veljajo 24 mesecev in jih ljudje lahko unovčijo ob naslednjih planiških tekmah." A takšna pomoč ni dovolj. "V šestem paketu pomoči je predvidena pomoč pri plačilu najemnin za objekte v državni lasti. Tu vidimo priložnost, da bi se nam odpisal del najemnine ali cela najemnina, ki jo za letalnico plačujemo Nordijskemu centru Planica. A to seveda ne bo pokrilo vseh izgub. Upamo, da bodo predvsem marčevske tekme imele čim manj omejitev glede števila navijačev. Če nam bodo takrat in v prihodnjih letih uspeli solidni finančni rezultati, bomo sčasoma prilezli na zeleno vejo. Vsekakor pa prireditelji športnih dogodkov v prihodnje pričakujemo večjo pomoč države. Doslej smo bili zelo prizadeti, konkretne pomoči v zadnjem času pa še ni bilo."

Ne le ker bi bile izgube drugače še večje, organizatorji so se na vse kriplje borili, da bi ohranili svetovno prvenstvo tudi zato, da bi še imelo letnico 2020. "Ni pa nepomembno, da v zibelki poletov svetu dokažemo, kaj zmoremo tudi v epidemiji, in obenem slovenskim orlom omogočimo naskok na medalje na domačih tleh," je ponosen Šušteršič.

​Prvič in zadnjič

Ob tem, da bo SP potekalo v tako imenovanem mehurčku, kamor se bodo lahko vselili le predhodno testirani (in na koronavirus negativni) tekmovalci, osebje, organizatorji in novinarji, bo letošnja novost tudi osvetlitev letalnice. Prav žarometi so najdražja postavka letošnjega proračuna, bodo pa zato vse tekme - naslednji petek, v soboto (dvodnevna posamična tekma) in nedeljo (ekipna tekma) - na sporedu ob 16. uri. "Ker bi morali marca na temo čakati bistveno dlje, večernih terminov oziroma tekem pod žarometi v Planici v prihodnje ne bomo več videli," pojasnjuje Jelko Gros, ki bo naslednji konec tedna predvidoma še zadnjič v vlogi vodje tekmovanja.

To bo, sodeč po prijavnicah, ki pa so do konca današnjega dne še odprte, gostilo 70 tekmovalcev iz 16 držav, na nedeljski moštveni tekmi pa gre pričakovati spopad desetih ekip. In kako daleč bo neslo? "Če je Peter Prevc pred leti ob rahlem vetru v hrbet pristal pri 248,5 metra, se da ob pravem zaletu in dobri formi poleteti do 250 metrov," napoveduje Gros.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta