Je v suhem sadju sploh še kaj zdravega?

Bonbon Bonbon
21.11.2022 06:00

Dolgi zimski meseci vsekakor niso pogodu ljubiteljem sadja, razen če se zadovoljijo z jabolki, hruškami in sadjem, ki prihaja iz tropskih krajev. Zato včasih posežemo po suhem sadju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Najbolj znane so vsekakor suhe slive, v zadnjem času pa vse več pripravljamo in kupujemo marelice, smokve, brusnice, datlje, ananas in rozine. Da dobimo kilogram suhih marelic, je potrebnih šest kilogramov svežih sadežev. Suho sadje je odličen izvor vitaminov, mineralov in beljakovin; najbolj se prileže za zajtrk, kot spremljava mislijem, jogurtu, osvežilnim sokovom in čaju. Če je priporočljivo za zajtrk, pa to vsekakor ne velja za večerjo, saj je v suhem sadju polno sladkorja in kalorij, obenem pa tudi upočasnjuje prebavo. Prav zaradi tega je dobro, da ob uživanju suhega sadja pijemo tudi vodo.

Sušenje sadja

Uživanje suhega sadja je še posebno priporočljivo pozimi, ko se ljubitelji smučanja in drugih zimskih športov odpravljajo v zimskošportna središča. Suho sadje zaradi glukoze in fruktoze zelo hitro vstopa v naš krvotok in nam tako daje novo energijo. Ob nakupu je treba biti pozoren na način sušenja, s katerim je bilo obdelano sveže sadje. Obstaja več metod: sušenje v posebnih pečeh, dehidratorjih, domačih pečicah in na starem dobrem naravnem soncu. Sadje, posušeno na kemijski način, pa ni priporočljivo.

Suho sadje vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6 in pantotensko kislino. Od pomembnejših mineralov pa vsebuje kalcij, železo, magnezij in mangan. Sušenje povzroči dehidracijo sadeža, kar pomeni, da nekatero sadje izgubi skoraj celotno zalogo vode. Posledica tega je močnejši okus in izguba vitaminov D in C.

Canstockphoto

Omenili smo, da danes sušijo sadje tudi z različnimi kemikalijami. Takšno vsebuje žveplov dioksid, dodajajo pa ga predvsem zato, da bi sadje obdržalo lepo barvo. Zaužitje pa povzroča napade astme in ima nasploh negativne posledice za zdravje.

Suhe slive so zelo zdrave

Čeprav je vse suho sadje koristno za naše zdravje, pa so suhe slive pravi superheroji. Zaslugo za to imajo številni antioksidanti, s katerimi se lahko pohvalijo. Ti so preverjeni borci proti raku, kardiovaskularnim težavam, katarakti in prezgodnjemu staranju. Antioksidanti dobesedno zbrišejo proste radikale, ki poskušajo škodovati celicam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta