Vpliv na zdravje je le eden od njih: 6 razlogov, zakaj je bolje kupovati lokalno hrano

Bonbon Bonbon
26.10.2022 06:00

Zakaj je za nas in okolje bolje, če kupujemo hrano, ki ni prepotovala sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. Domače je preprosto boljšega okusa, saj je lokalna hrana bolj zrela in sveža. Sadje in zelenjavo na drugem koncu sveta oberejo še pred popolno zrelostjo. Lokalni pridelki lahko, ko so najbolj kakovosti, pridejo na prodajne police že v enem samem dnevu. Tako ohranijo tudi več hranljivih snovi. Svežina je še posebno pomembna, ko govorimo o mesnih izdelkih.

2. Manj stresa za okolje. Nešteti kilometri, ki jih uvožena hrana med prevozom do našega krožnika mora prestati, povzročajo onesnaževanje okolja. Transport z letali in velikimi ladjami nikakor ni okolju prijazen, saj se medtem v ozračje sprosti še več toplogrednih plinov. Po nekaterih izračunih se s hrano, pridelano v naši okolici, tak izpust zmanjša za kar 99 odstotkov. Izjemna številka. Krajše distribucijske poti prispevajo k zmanjšanju količine izpustov.

Profimedia

3. Podpora lokalnemu kmetijstvu. S kupovanjem lokalno pridelane hrane podpremo lokalnega, slovenskega kmeta. Tako se razvija podeželje, ustvarjajo pa se tudi nova delovna mesta.

4. Manj konzervansov, več hranil. Če hrane ni treba pripraviti na vožnjo okoli sveta, vsebuje manj konzervansov in je tako boljša za naše zdravje. Taka živila imajo tudi višjo hranilno vrednost in vsebujejo manj pesticidov. Hranilna vrednost pridelka namreč začne padati od trenutka, ko je plod pobran, saj mora tako začeti uporabljati lastne zaloge. Manj kilometrov, več vitaminov torej.

Profimedia

5. Odgovornost do prihodnjih rodov. Z nakupom lokalnih pridelkov potrošnik podpre lokalnega kmeta in pomaga zagotoviti preživetje kmetij tudi v bodoče. V dobi globalizacije bodo tako tudi naši zanamci imeli dostop do sveže, polnovredne, zdrave in z ljubeznijo pridelane hrane.

6. Turisti obožujejo lokalno. Pomislite, ko potujete, si skoraj zagotovo na svoji turistični destinaciji ne želite generične hrane, ki je na voljo tudi drugod. Hrana je del doživetja. Tudi v vašem domačem kraju. Ko podprete domače pridelovalce, podjetnike in kmete, bodo ti s svojo ponudbo osrečevali tudi obiskovalce in ti bodo dober glas o vašem domačem kraju ponesli na vse konce sveta in se radi vračali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta