Letos raziskujemo Slovenijo: Poglejte si predloge za enodnevne izlete

Bonbon Bonbon
12.06.2020 04:00

Pripravili smo vam nekaj namigov, kam se lahko odpravite na enodnevni izlet od doma ali kaj lahko obiščete, če boste na počitnicah na Koroškem, Kozjanskem, v osrednji Sloveniji ali na Primorskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Željko Jadanić

Koroška: grad Vodriž

Po Puščavnikovi poti se lahko mimo mogočnih dreves sprehodite do razvalin gradu Vodriž. Sedem kilometrov dolga pot vodi po čudovitih gozdovih, mimo mogočnih smrek, bukev, lip in gabrov, ki vas bodo navdali s svojo zdravilno energijo. Nastala je po zgodbi o ljudskem pesniku Valentinu Podstenšku – Puščavniku, ki se je po izgubi izvoljenke umaknil v samoto razvalin gradu Vodriž. Pot je rekreacijskega, poučnega in zdravilnega značaja. Njena osrednja zanimivost so razvaline gradu, ki so ga postavili oglejski fevdniki, vitezi Hebenstreiti, okoli leta 1300 v gotskem stilu. Grad Vodriž je bil nekdaj tudi lovski grad grofov Celjskih, v preteklosti je zamenjal veliko lastnikov.

Vir fotografij: arhiv Mestne občine Slovenj Gradec.
Tomo Jeseničnik

Kozjansko: Lemberg

Glavna cesta med Poljčanami in Šmarjem pri Jelšah zaobide Lemberg. Danes je z nje treba skreniti v Mestinju. Nekoč pa je skozi trg, ki je bil prvič omenjen že v prvi polovici 11. stoletja, vodila pomembna tranzitna cesta. O njegovi pestri preteklosti priča slikoviti rotovž z roko pravice, ob katerem še danes stoji pranger. Za razgled na trg se lahko povzpnete tudi do cerkve svetega Pankracija. Pranger simbolizira veljavo sodnih pravic, roka pravice pa sodstvo in svobodno trgovino. V rotovžu je tudi muzejska razstava – med razstavljenimi predmeti so kapitel iz 12. stoletja iz nekdanjega gradu Lemberg, sodniški meč in predmeti, ki pripovedujejo o obrtniški preteklosti trga, pa tudi knjiga šaljivih zgodb o Lemberžanih, ki jih je zbral etnolog Niko Kuret.

Lemberg je bil nekaj stoletij pomembno obrtniško, trgovsko, sejemsko, upravno in cerkveno središče.
Tina Murko Gajšek

Osrednja Slovenija: čez Gradiško na Mohor in Limbarsko goro

Zgolj slabe pol ure iz Ljubljane proti Štajerski si lahko privoščite razgiban dan v še dokaj neokrnjeni naravi. Dovolj je, da se po štajerski avtocesti zapeljete do izvoza Lukovica, kjer pot nadaljujete proti Moravčam. Kmalu boste opazili smerokaze za Gradiško jezero. To umetno jezero na potoku Drtijščica so zajezili ob začetku gradnje štajerske avtoceste, da bi se vanj stekale hudourne vode. Ob jezeru je urejeno veliko makadamsko parkirišče, občini Lukovica in Moravče, ki si delita jezero, pa sta okoli njega uredili 4,2 kilometra dolgo pot za vsakodnevno rekreacijo domačinov. Sprehod okoli jezera, med katerim boste lahko opazovali številne živali, tudi labode in race, vam bo vzel 45 minut. A Gradiško jezero, ki z izjemo dveh klopc sprehajalcu ne omogoča posedanja ob kakšnem lokalu, je lahko izhodišče tudi za daljši pohod. Z Gradiškega se namreč po dobro označenih poteh lahko odpravite na 511 metrov visok hrib Mohor, od koder se vam ob cerkvi svetih Mohorja in Fortunata odpre čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe pa tudi Limbarsko goro, ki je lahko vaš naslednji cilj. Od Gradiškega jezera do Mohorja boste potrebovali 45 minut, naprej do Limbarske še uro, a na vrhu se vam bo na eni strani odprl pogled na Moravško dolino, na drugi pa na prečudovite Alpe. Seveda je tudi na vrhu te vzpetine cerkvica, ime je dobila po svetem Valentinu, zgrajena pa je bila že okoli 1667. leta. Na vrhu Limbarske se lahko v gostilni okrepčate, prav tako je za otroke postavljenih nekaj igral.
Do izhodišča pri Gradiškem jezeru se lahko vrnete po drugi, krožni poti, in sicer tako, da se po dobro označenih poteh spustite proti Moravčam, a v vasi Soteska zavijete po poti med travniki proti Podstrani, pot nadaljujete v Prikrnico in se skozi gozd spustite k jezeru. Za omenjeni izlet je najbolje, da si rezervirate pol dneva. 

Med raziskovanjem istrskega podeželja se velja ustaviti v Padni, idilični vasici v piranskem zaledju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosednje griče in Piranski zaliv.
Jaka Ivančič

Primorska: po zaledju peš ali s kolesom

Istrsko zaledje ponuja nešteto možnosti za kolesarjenje in pohodništvo. Ena najbolj priljubljenih kolesarskih in pohodniških poti je zagotovo Parenzana ali Pot zdravja in prijateljstva. Kolo si lahko izposodite v Turistično-informacijskem centru v koprski Pretorski palači na Titovem trgu in se z njim podate na raziskovanje istrskih vasic vse do Hrastovelj, Sočerge ali Socerba. Lahko pa pot uberete v drugo smer in krenete po nekdanji obalni cesti, ki vas bo popeljala do Izole in še naprej do Strunjana in Pirana. Lahko pa izberete katero od pohodnih ali kolesarskih poti po izolskem ali koprskem podeželju, ki vas bodo med travniki in vinogradi popeljale do slikovitih istrskih vasic. Na voljo imate na primer dolgo pot na hrib, ki vas bo vodila vse do Baredov ali Šareda, na njej pa boste spoznali zanimiva arheološka najdišča in nekoč pomembne vodne vire. Na Poti slapov boste lahko odkrili manjše in dih jemajoče slapove v zaledju Kopra, s svojimi naravnimi danostmi pa vas bosta očarali dolini Dragonje in Rižane. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta