Najbolj srčna večerja v letu: To na božični večer kuhajo po svetu

Bonbon Bonbon
23.12.2020 06:00
Božična večerja je ena najpomembnejših, če ne kar najpomembnejša in najbolj čarobna večerja. Gostitelj se želi ta dan še posebno izkazati in pripraviti jedi, ki bodo razvajale brbončice povabljenih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Losos in slanik. V Skandinaviji dodajo praznični pojedini ribji pridih.
Profimedia

Čeprav bomo letos praznovali v malce ožjem krogu, je prav, da je naša večerja prav tako nepozabna. Za predjed, ki bo pustila odprtih ust, priporočamo božične mini pite z lososom, nadaljujemo z marinirano svinjsko pečenko, zimsko solato s slanino in krompirjem z rožmarinom. Na božični večerji zagotovo ne sme manjkati potica, pa naj bo to orehova, pehtranova ali kokosova. Če bi želeli svoje najdražje na praznični večer presenetiti s kakšno tujo poslastico ali običajem, potem je vaša zakladnica idej skoraj brezmejna, saj je božična večerja v vsaki državi malce drugačna. Pripeljite svet za domačo mizo.

Tuji ali domači recepti, glavno je, da vam gredo jedi v slast in da si vzamete čas drug za drugega.
Profimedia

Belgija

Na božični večer pripravijo slavnostno večerjo, ki jo uvedeta aperitiv in prigrizek, nadaljuje pa se z začetnimi jedmi, najpogosteje z morskimi sadeži. Glavna jed je nadevan puran, sladica pa smetanova torta, imenovana božični les. Naslednji dan, na božič, 25. decembra, Belgijci tradicionalno jedo sladki kruh v obliki Jezuščka.

Brazilija

Brazilci pravijo Božičku Papai Noel. Njihovi božični običaji so podobni tistim v ZDA ali Veliki Britaniji. V bogatejših družinah sestavljajo svečani božični obrok piščanec, puran, šunka, riž, solata, svinjina ter sveže in suho sadje. Vse to pa dobro zalijejo s pivom. Revnejši si privoščijo zgolj piščanca z rižem.

Finska

Finci pred božičnimi prazniki temeljito pospravijo svoje domove in se tako pripravljajo na tri svete dneve: božični večer, božični dan in dan obdarovanja. Štiriindvajsetega decembra, ko je božični večer, že zjutraj jedo ovseno kašo in pijejo slivov sok. Čez dan okrasijo božično drevo, ko se stemni, pa si privoščijo večerjo iz makaronov, korenja, krompirja in šunke ali purana.

Nemčija

Nemci ob božiču okrasijo svoje hiše z lesenimi okvirji, v katere namestijo električne svečke in jih obesijo na okna. Izdelajo tudi barvne slike iz papirja in plastike, ki se nato bleščijo z oken. Velikokrat naredijo še lesene jaslice. Božiček prinese darila na božični večer, 24. decembra, vendar že popoldne, potem ko se družina vrne iz cerkve. Eden od članov družine pozvoni z zvončkom in vsi se zberejo v sobi in najdejo pod drevesom darila. Na božični dan jedo krapa ali gosko.

V Nemčiji je na sveti večer pogosto na mizi pečena gos.
Profimedia

Francija

V Franciji božiču rečejo Pere Noël. Postavijo božično drevo, ki ga tradicionalno okrasijo z rdečimi trakovi in belimi voščenimi svečkami. Božična večerja je družinsko srečanje, lahko tudi s širšim krogom sorodnikov, in ob njej uživajo slastno meso ter pijejo odlično vino.

Latvija

Latvijci verjamejo, da Božiček prinaša darila dvanajst dni, ki se začnejo z božičnim večerom. Osrednji obrok je božično kosilo iz graha, svinjine, zelja in klobas.

Portugalska

Božiček nosi darila na božični večer in jih pusti pod božično smreko ali v čevljih pri kaminu. Na božični večer si opolnoči privoščijo slano suho ribo in kuhan krompir.

Rusija

V času Sovjetske zveze Rusi niso praznovali božiča. Dedek Mraz je otrokom prinašal darila na novoletni večer. S padcem komunizma so tudi v Rusiji spet začeli praznovati božič, zdaj je to lahko 25. decembra, večina pa ga praznuje po pravoslavnem koledarju, torej 7. januarja. Tradicionalni božični obrok sestavljajo pite, piškoti in mesni cmoki.

Švedska

Tudi na Švedskem je najpomembnejši božični večer, ko so na mizah velike količine šunke, slaniki in grah. Tradicionalna božična sladica so ingverjevi piškoti.

Ni ameriške božične večerje brez brusnične omake.
Profimedia

ZDA

V Združenih državah Amerike je toliko različnih kultur, da ljudje praznujejo božič na najrazličnejše načine. Največkrat pa si na božični večer privoščijo purana s prilogo, klobase, zelje in juho.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta