Šport se vrača: Individualnim panogam zelena luč, moštvenim rumena

Po sprostitvi vladnih ukrepov pri atletski zvezi že računajo na junijske tekme, dovoljeni so prilagojeni treningi tudi v moštvenih športih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neuradno bi lahko atleti sezono začeli 13. junija.
Saso Bizjak

Prekinitve dejavnosti v profesionalnem športu ni več. Vlada je individualnim športnim panogam končno prižgala zeleno luč, kolektivnim pa rumeno. Povedano drugače: v individualnih športih, kjer ni stikov, so poslej ob treningih omogočena tudi tekmovanja, v kontaktnih moštvenih športih, kot sta nogomet in košarka, pa je za zdaj dovoljeno trenirati, a brez neposrednega telesnega stika oziroma z distanco. Za vse še naprej veljajo določene smernice: odsvetuje se prhanje v športnih objektih, nujno je razkuževanje rok in rekvizitov, ves čas, razen med procesom treninga, so obvezne maske …
Kot je poudarila ministrica za šport Simona Kustec, so tekmovanja za zdaj dovoljena le do državne ravni. Že ta je za mnoge športnike pomembna, saj je od rezultatov odvisna kategorizacija športnikov ter upravičenost do štipendij in zdravstvenega varstva. Brez omejitev pa seveda ne bo šlo – na tribunah do nadaljnjega ne bo gledalcev, tudi v prostore za treninge in tekme smejo vstopiti le tisti, ki so za izvedbo tekmovanj nujno potrebni.

Jutri sestanek, kmalu koledar

Sproščeni ukrepi gredo najbolj na roko zvezam, kot je denimo atletska. Njen direktor Nejc Jeraša si obeta, da bo v nekaj dneh znan program letošnjih tekmovanj, ki bi se lahko pričela junija: "Nestrpno smo že čakali na sprostitev ukrepov. Prej so lahko atleti trenirali v omejeni obliki, kot vsi državljani, zdaj je pa končno dovoljen trenažni proces za vse registrirane športnike. Ker so odslej dovoljena tudi tekmovanja, ima že jutri sestanek naša tehnično-tekmovalna komisija, ki bo pregledala koledar tekmovanj in ga posodobila. V nekaj dneh bo jasno, kakšen bo nov koledar. Vsekakor si pa v začetku ali sredini junija že obetamo prve tekme."
Atleti so sicer prve prilagojene treninge začeli že 20. aprila, resnejše, športne, pa 4. maja. "Že dlje časa so odprti stadioni, kar je bil prvi korak k vadbi, uvedba pravih treningov za poklicne športnike pa pomeni, da lahko zdaj lažje vadijo tudi tekmovalci v tehničnih disciplinah. So pa bili doslej vsi zelo disciplinirani, kršitev ni bilo," je dejal predsednik atletske zveze Roman Dobnikar. Priporočil in zahtev za vadbo ni malo: garderobe, sanitarije in skupni prostori na stadionih morajo biti zaklenjeni, onemogočena je tudi uporaba klopi in tribun, športniki smejo uporabljati le svoje pripomočke in rekvizite, priporočena razdalja 1,5 metra pa velja tudi za predmete, kot so torbe, nahrbtniki, plastenke … Obenem lahko upravljavci stadionov določijo, kolikšno je maksimalno število ljudi na stadionu. Zadrževanje okrog stadionov je prepovedano, uporabniki lahko tja pridejo največ pet minut pred začetkom vadbe. Če bi kršili zahteve, jim lahko upravljavci stadionov za čas trajanja posebnih ukrepov prepovejo vadbo. "Za športnike je to služba. Če se odpirajo knjižnice, gostilne in drugo, se lahko začnejo tudi naše tekme. Najprej na nacionalni ravni, kasneje pa, upajmo, še na regionalni, evropski in svetovni," zaključuje Dobnikar.

Košarkarji Olimpije bodo počakali s treningi.
Robert Balen

Športni objekti odpirajo vrata

Čeprav za zdaj ne smejo tekmovati, tudi klasična oblika vadbe z neposrednim telesnim stikom je še prepovedana, so sproščanje ukrepov, ki bo v tej obliki veljalo 14 dni, z zadovoljstvom sprejeli tudi v kolektivnih športnih panogah. No, tekmovanje tako ali tako pride v poštev le pri dveh – če bodo nogometaši nadaljevali državno prvenstvo, bo odločala Nogometna zveza Slovenije, če bo Cedevita Olimpija nadaljevala ligo ABA, pa bo predvidoma 24. ali 25. maja po navodilih evrolige odločilo vodstvo tekmovanja.
Da mora zmagovalca tega tekmovanja določiti parket, je še vedno mnenje Davorja Užbinca, direktorja Cedevite Olimpije, ki pa po sprostitvi ukrepov še ne ve, kdaj točno bo zagnal svojo 'mašinerijo': "O natančnem datumu začetka treningov vseh naših selekcij se še moramo uskladiti. Vsekakor pa ne bomo začeli prehitro in ogrožali svojih članov." Pri tem bo imela odločilno besedo tudi Mestna občina Ljubljana oziroma zavod za šport, ki upravlja z dvorano Stožice. Medtem pa tekmeci ne stojijo križem rok – po Partizanu in Ciboni so prve skupne treninge začeli še pri črnogorskih ABA-ligaših Budućnosti in Mornarju, resda na zunanjih površinah. Na slovenskih prvoligaških parketih pa se "darilo" vlade ne bo kaj prida poznalo. "Odkar smo zaključili prvenstvo, so bolj ali manj vsi klubi razpustili svoje članske ekipe," pove predsednik Združenja prvoligašev Kristijan Novak: "Morda, če bi se klubi za to odločili, bi lahko treninge nadaljevale mlajše kategorije. Sploh treningi za 'piljenje' tehnike so bolj individualne narave in bi lahko ustrezali danim navodilom."

Celjski rokometaši se vračajo v dvorano.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta