Se bodo pokojnine prihodnje leto res morale znižati za 6,4 odstotka?

Tanja Fajnik Milakovič
24.04.2021 06:00
Alenka Bratušek (SAB) razburila javnost z izjavo, da se bodo pokojnine morale prihodnje leto znižati za 6,4 odstotka. Ministra za finance in za delo to zanikata, pojasnila je dal tudi predsednik fiskalnega sveta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V dobrem letu je vladi uspelo razstreliti javne finance v popolno katastrofo. Slovenijo je zadolžila zgodovinsko visoko, prihodnje leto pa se očitno obeta še udarec za upokojence. Ob načrtovanem povečanju izdatkov države se bodo namreč po izračunih fiskalnega sveta pokojnine morale znižati," je izjava Alenke Bratušek (SAB), ki je v četrtek precej razburila javnost. Fiskalni svet je po njenih ocenah izračunal, da se bodo morale ob takih številkah pokojnine v letu 2022 znižati za 6,4 odstotka. "Vlada usmerja puščice v tiste, ki si to najmanj zaslužijo," je še dejala in poudarila, da v stranki to ostro obsojajo in bodo naredili vse, da se to ne zgodi. Bratuškova je ob tem pozvala tudi poslance Desusa, da preprečijo zniževanje pokojnin.

Finančni minister Andrej Šircelj je bojazni o znižanju pokojnin že zavrnil. Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun pa je pojasnil, da so najprej s finančnega ministrstva res prejeli podatek o znižanju skupnega zneska za pokojnine v letu 2022 za 6,4 odstotka, po tem pa so neuradno dobili nove projekcije in te kažejo, da se bodo sredstva za pokojnine prihodnje leto zvišala za dva odstotka. Rast skupnih socialnih nadomestil pa je predvidena za 0,4 odstotka, kar je občutno manj kot v letih prek krizo, je dodal.

Ker epidemija covida-19 še traja, vlada predlaga, naj bodo odhodki državnega proračuna letos za 800 milijonov evrov višji od tistih, ki jih je konec lanskega novembra določil državni zbor. Že četrtič spremenjeni odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022, ki so ga poslanci potrjevali včeraj na izredni seji, določa, da bo lahko država letos porabila največ 14,32 milijarde evrov. Predvsem zaradi obsežnih protikoronskih ukrepov so slovenske javne finance lani ustvarile primanjkljaj v višini 8,4 odstotka BDP, kar je nekaj nižje od povprečja območja evra, je povedal finančni minister. Letos naj bi se primanjkljaj povzpel na 8,6 odstotka BDP, nato pa naj bi se postopoma zniževal.

Strah, da se prihodnje leto načrtuje znižanje pokojnin, je neutemeljen, pravijo tudi na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). "Katera vlada bi pred volitvami znižala pokojnine," se sprašuje generalni direktor Marijan Papež. Ob tem pojasnjuje, da je do zmanjšanja denarja za pokojnine prišlo zaradi najnovejših projekcij Umarja, ki za prihodnje leto ne predvidevajo, tako kot so še pred koronakrizo, 4,2-odstotne uskladitve pokojnin, ampak le 0,6-odstotno. To pa pomeni, več kot 200 milijonov evrov manj denarja za pokojnine. Tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so včeraj odločno zanikali, da bi prihodnje leto načrtovali kakršnokoli zniževanje pokojnin in socialnih transferjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta