Velenje: V Gorenjevi hali se začenja proizvodnja televizorjev. Prvi bodo narejeni že v tem tednu

Rozmari Petek
10.01.2021 19:00
Lastnik Gorenja, skupina Hisense, je uresničil obljubo o tovarni televizorjev. Delo v njej je že dobilo 350 zaposlenih, januarja bodo zaposlili še 170 ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova tovarna televizorjev Hisense v prostorih nekdanje Gorenjeve hale za proizvodnjo hladilno-zamrzovalnih aparatov Foto: Hisense Europe Electronic
Hisense Europe Electronic

Predvidoma že jutri bodo v veliki Gorenjevi hali uradno začeli proizvodnjo Hisensovih televizorjev; prvi testni zagon so opravili že minuli teden. S tem novi lastniki Gorenja uresničujejo že po prevzemu dano obljubo o postavitvi nove tovarne televizorjev. Sprva so sicer nameravali postaviti popolnoma nov objekt, nato pa so ugotovili, da imajo na voljo velik del hale, kjer sicer v enem delu poteka proizvodnja pomivalnih strojev, v drugem delu pa je pred leti, do selitve proizvodnje v Valjevo, potekala proizvodnja hladilno-zamrzovalnih aparatov.

V ta del so prenesli del opreme iz njihove češke podružnice, precej strojev in naprav pa je popolnoma novih. Delo je tako v novem obratu, ki so ga poimenovali Hisense Europe Electronic (HEE), po opisu nekaterih zaposlenih celo lažje kot v drugih Gorenjevih obratih.

​Do konca januarja že 520 zaposlenih

V novi tovarni HEE so namreč zaposlili okoli 150 delavcev, ki so bili prej zaposleni v tovarni Gorenje. Njihovi delavci so imeli tako več mesecev časa, da se odločijo za novo delovno mesto v novi tovarni; prejeli so celo spodbudo v višini 200 evrov, po dveh mesecih dela pa si še vedno lahko premislijo in se vrnejo na svoje prejšnje delovno mesto. "Vse pravice delavcev, ki so iz Gorenja prešli na podjetje HEE, so ostale enake. Podpisali smo tudi enak dogovor za pokojninsko varčevanje, le pri dopustih moramo nekaj stvari še urediti," pojasnjuje prvi sindikalist Gorenja Žan Zeba.

Poleg delavcev, ki so prišli iz Gorenja, je nova tovarna HEE zaposlila še več kot 200 novih delavcev, do konca januarja pa računajo, da bo v novi tovarni televizorjev delalo že 520 ljudi. Ob tem bodo zdaj nove delavce potrebovali tudi v Gorenju, da nadomestijo odhod zaposlenih, ki so sprejeli delo v tovarni televizorjev. Tako računajo, da bodo tudi v Gorenju v prihodnjih mesecih dodatno zaposlili več sto delavcev.

Sprva 800 televizorjev na dan

Kot sporočajo lastniki, bodo v novi tovarni, v katero so vložili sedem milijonov evrov, izdelovali televizijske aparate pod blagovno znamko Hisense za evropski trg. "Proizvodnja bo potekala v dveh izmenah in v začetku na treh proizvodnih linijah, že v februarju bomo zagnali dodatni dve, ob polni zmogljivosti bo proizvodnja torej potekala na petih linijah," pojasnjujejo.

V zagonski fazi prvih tednov bodo ob začetku predvidoma izdelali okrog 800 televizijskih aparatov dnevno. "Ko bo vzpostavljena celotna proizvodnja, pa bomo v prvi fazi izdelovali dva milijona televizijskih aparatov letno, nato pa bomo glede na zahteve s trgov proizvodno zmogljivost v naslednjih dveh letih povečevali do skoraj štirih milijonov TV-aparatov letno," sporočajo, kar pomeni, da bodo na dan sestavili okoli deset tisoč aparatov.

"Hisense s to naložbo podpira strategijo centraliziranja proizvodnih baz v Evropi ter tako povečuje učinkovitost delovanja, tudi s stroškovnega vidika, Slovenija pa je postala center Hisensovih proizvodnih operacij, prav tako tudi sedež evropskega dela skupine. Naložba je pomembna tudi za Velenje in širšo regijo, saj vzpostavitev proizvodnje TV-aparatov Hisense, ki prinaša več kot 500 delovnih mest, prispeva k zmanjšanju lokalne brezposelnosti, širitvi proizvodnih aktivnosti, trajnostnemu razvoju ter večji konkurenčnosti in internacionalizaciji. Dodana vrednost nove tovarne televizorjev v smeri razvoja regije bo tudi možnost vzpostavitve lokalne dobaviteljske mreže, s čimer podpiramo tudi razvoj malega gospodarstva," ob zagonu proizvodnje, ki se je zavoljo razmer začela brez uradne otvoritve, še izpostavljajo lastniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta