Jurica Golemac: Manjkala je močna beseda v garderobi

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.08.2020 10:00

Slovenski reprezentanti, ugodne preizkušene tuje okrepitve in dva mlada domača upa se zdijo popolna mešanica letošnje Cedevite Olimpije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gre po poti mentorja Sagadina? Tudi z nekdanjim NBA-jevcem bo Golemac razvijal domače talente. 
Zdravko Primožič/fpa

Košarkarji Cedevite Olimpije, edini slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih - natančneje: v evropskem pokalu -, so minuli teden začeli priprave na novo sezono. Jurica Golemac, ki je na klop sedel januarja, je na treningih že zbral večino najboljših košarkarjev, v trenerskem štabu pa je Dragišo Drobnjaka zamenjal pomočnik Jan Šentjurc, ki je z Golemcem sodeloval že v Primorski.
"Veseli smo, da smo lahko začeli delati. Upoštevamo vsa pravila in se pripravljamo normalno. Zelo sem zadovoljen s sestavo ekipe. Vsi, ki smo jih pripeljali, so bili na našem seznamu želja. Imeli smo dovolj časa za analize in pogovore. Pripeljali smo fante s pravimi karakteristikami, ki ustrezajo sistemu, v kakršnem bi radi igrali. Ekipa je dovolj raznovrstna. Pomemben je fizični del, saj ne moreš tekmovati in biti konkurenčen, če ne greš v kontakt. Mislim, da imamo raznolike igralce na vseh položajih," je dejal Golemac, ki zaradi nepredvidljivega poteka nove sezone o ciljih ne želi govoriti.

Poplava Američanov v Evropi

Pod njegovim vodstvom bo letos ob jedru treh slovenskih reprezentantov Jake Blažiča, Eda Murića in Žige Dimca (ter Ivana Marinkovića) sedem tujcev. Od tega so trije Američani. "Nisem pristaš velikega števila Američanov, a moramo biti realni, da na trgu ni veliko kakovostnih igralcev iz domače regije. Tisti, ki bi jih hoteli, pa so zunaj našega finančnega dosega. Če pogledamo, je po vsej Evropi vse več Američanov. Te, ki smo jih pripeljali, smo dobro preverili. Mikael Hopkins je ostal od lani, Kendrick Perry je bil že dvakrat v ligi ABA (Szolnoki in Mega Bemax), tako da smo imeli neposredne informacije. Rion Brown je bil v Turčiji in Grčiji, kjer sva igrala s (športnim direktorjem) Sanijem Bečirovićem in sva zato dobila informacije iz garderobe. Vsi so igralci, ki želijo delati in napredovati, obenem pa imajo dober značaj. Avstralca Mangoka Mathianga že tri leta želim pripeljati v svojo ekipo. Mislim, da smo z njimi res zadeli," je zadovoljen Golemac.

Roko Leni Ukić
Tit Kosir

Priprave tudi z evroligašem

Šestintridesetletni Ukić bo tako mentor za kar polovico mlajšemu Duščaku. Ob mladem organizatorju igre je v ekipi še en najstnik, Rok Radović. Oba bosta priložnost dobila v prvi ekipi in ne v drugoligaški Iliriji, ki bo delovala kot satelitski klub Olimpije za razvoj mladih. "Nič jima ne bo podarjeno. Vse si morata zaslužiti. Zaradi njune kakovosti in prihodnosti smo se odločili, da bosta med dvanajstimi člani moštva. Oba imata lepo prihodnost. Dobila bosta priložnost, da si izborita minutažo, o tem ni dvoma. Veliko smo že trenirali skupaj in napredujeta. Resno računam nanju, njuna naloga pa je, da pokažeta, koliko lahko pomagata ekipi," je pojasnil Golemac, ki bo košarkarje preizkusil na petih pripravljalnih tekmah. Prvič že naslednji ponedeljek v Zagrebu proti Ciboni, nato še dvakrat proti evroligašu Bayernu, enkrat proti Ratiopharm Ulmu, ki ga vodi Jaka Laković, in češkem Nymurku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta