"Niste tukaj, da ocenjujete, tukaj ste, da pričate, če kaj veste." Oče trikratnega morilca iz Gerečje vasi je preglasil tožilko in sodnika

20.09.2021 15:41
Čeprav je Andrej Drevenšek, oče trikratnega morilca iz Gerečje vasi Silva Drevenška na sodišču razkril, da je bil v zadnjih šestih letih s sinom v stiku samo dvakrat, se je danes postavil zanj. "To ni bil umor iz koristoljubja ampak uboj na mah," se je razburjal na sodišču.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvo Drevenšek se je na prejšnjih obravnavah precej oglašal, danes pa niti enkrat. Vprašanja je pričem postavljal tako, da jih je zašepetal odvetniku Andreju Kacu. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Malo je manjkalo, da bi sodnik Marjan Strelec danes v sodno dvorano poklical varnostno službo, ker nikakor ni mogel utišati Andreja Drevenška, očeta trikratnega morilca Silva Drevenška, ki je na lanski božič v Gerečji vasi na grozovit način vzel življenje svoji bivši partnerici Mojci Lešnik, nakar je pred očmi svojega otroka zverinsko umoril še nesojena taščo in tasta Jožico in Branka Lešnika. Kaj sta hotela obtoženi in njegov zagovornik Andrej Kac dokazati s tem, ko sta vztrajala pri neposrednem pričanju Andreja Drevenška, ni jasno, saj oče trikratnega morilca ni vedel povedati ničesar niti o dogajanju na dan zločina niti o dogajanju pred tem.

"Peljite me, peljite še mene"

"Kako pogosto ste govorili s sinom v tednih in dneh pred tragičnim dogodkom," je zanimalo odvetnika. "Nikoli. Od leta 2014 do tragičnega dogodka sem ga srečal samo dvakrat," mu je odgovoril Drevenšek in nadaljeval, da odkar se je sin preselil v Gerečjo vas, nikoli ni šel v ulico, kjer je živel. "Vem to, kar govorijo drugi in mediji. Mediji sicer preveč govorijo, nekaj tukaj ni v redu, nekaj smrdi," je bil sumničav oče obtoženega. Ko mu je pričela postavljati vprašanja višja tožilka Teja Kukovec Belšak, pa se mu je dvignil pritisk. "Jaz bi vas nekaj vprašal?" je prekinil tožilko in pametoval, da sta tožilstvo in sodišče obravnavo tega primera pričela povsem napačno. Predsednik velikega senata Marjan Strelec je bil primoran dvigniti glas, da je pričo prekinil. "Niste tukaj, da ocenjujete, tukaj ste, da pričate, če kaj veste," je poskušal dopovedati razburjenemu očetu obtoženega, a brez uspeha. "Zahtevam poročilo obdukcijske preiskave Mojce Lešnik, kam je bila zabodena. To je nemogoče, kaj se je zgodilo. To je tragedija," je drdral Drevenšek in se spraševal, ali je bila bivša partnerica njegovega sina morda zabodena v trebuh. "Da ni bila noseča z drugim in mu je to tisti dan povedala," je razvijal teorijo v sodni dvorani. Tožilka ga z zastavljanjem vprašanj ni uspela prekiniti. "Narobe ste začeli," je ponavljal še kar naprej in se z glasnim govorom trudil preglasiti tudi sodnika. "Ne rečem, da on tega ni naredil. Ampak to ni bil umor, to je bil uboj na mah," je ponavljal. Ko je sodnik strelec zares močno povzdignil glas in ga opozoril, da bo poklical varnostno službo, se je Drevenšek na njegove besede požvižgal. "Peljite me, peljite še mene," je stegnil roke proti sodniku in vzbujal vtis, kakor da mu je vseeno za vse, četudi ga vklenejo. Ker po tem izpadu nihče zanj ni imel več vprašanj, je sodnik njegovo pričanje sklenil in ga odslovil s sodne dvorane.

Zdravniku pisal, da je uničen

Obramba je vztrajala tudi pri neposrednem zaslišanju zdravnice Brigite Habjanič, ki je sicer osebna zdravnica petletnega sina obtoženega, a je lanskega decembra v obravnavo sprejela tudi njega, ker je nadomeščala svojega kolega. Drevenšek je svojemu zdravniku 10. decembra lani napisal elektronsko sporočilo, da je povsem uničen in da potrebuje urgentno obravnavo. Habjaničeva je reagirala in pacienta poklicala po telefonu, nakar ji je ta rekel, da ne more govoriti, ker je na sestanku. Zdravnico je to začudilo, saj je bilo zaradi epidemije vse bolj ali manj zaprto, zato ga je vprašala, na kakšnem sestanku je vendar ob tej uri, nakar si je Drevenšek premislil in ji rekel, da pride čez eno uro. "Prišel je brez maske, bil je zmeden. Pregledala sem ga in presenetil me je njegov videz. Kazal je akutne znake opitosti," je pričala Habjaničeva in razložila, da je na stanje Drevenška opozorila Mojco Lešnik. Ta ji je potrdila domnevo, da ima Drevenšek težave z alkoholom, zato sta govorili o tem, kako bi lahko prišel do zdravljenja. Zdravnica jo je znova poklicala teden kasneje in ugotovila, da ni sprememb, na kar je opozorila Drevenškovega izbranega zdravnika s ciljem, da bi se ga napotilo na zdravljenje odvisnosti. Jasno je, da je obramba s pričanjem Habjaničeve skušala prikazati, da je imel hude težave z alkoholom in da torej ni izključeno, da je dejanje zakrivil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a se je njeno pričanje obrnilo bolj v prid tožilstvu in oškodovancem, kakor obtoženemu. Odvetnik Danijel Planinšec, ki v postopku zastopa pravice oškodovancev, brata in sina umorjenih Mihe Lešnika ter njegovega petletnega nečaka, je pričanje zdravnice izkoristil za povsem drugačna vprašanja kot obramba. "Pravite, da ste vi izbrana zdravnica petletnemu Matiji, sinu obdolženega. Ste se ukvarjali kaj s tem otrokom? Kakšne posledice je dogodek pustil na njem?" je zanimalo Planinšca. Kot smo poročali, je Silvo Drevenšek nesojena tasta in taščo umoril vpričo svojega sina, čeravno ga je malček rotil, naj neha, naj ju ne pika z nožem in naj ne bo poreden. Odvetnik Kac je nasprotoval vprašanju, a je zdravnica odgovorila, še preden je senat odločil, da vprašanje dopusti. "Otroka sem videla po dogodku, marca letos. Nisem izvedenka, si pa kot pediatrinja, mati in kot človek težko predstavljam hujšo travmo za otroka."

Tudi Maja Klemen je med pričami, ki jih je predlagala obramba. Kot zdravnica dela v psihiatrični bolnišnici v Ormožu, v mladosti pa je bila prijateljica z Mojco Lešnik. Tako kot marsikdo iz Gerečji vasi je tudi ona zaznala, da se je pokojna obtoženega zelo bala. Lešnikova se je nanjo obrnila v začetku lanskega decembra in se pozanimala, kakšne so možnosti za hospitalizacijo ali zdravljenje odvisnosti. "Zaupala mi je, da sta se s Silvom razšla zaradi alkohola. Težave je pripisovala njegovemu družinskemu ozadju. Ker je bil čas korone, zdravljenje na odprtem oddelku ni delovalo. Dejala je tudi, da ji Silvo grozi s smrtjo, a vedno preko tretjih oseb, ki naj bi jim razlagal, kaj bo storil in kdaj," je pričala Klemenova.

Sojenje se nadaljuje prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta