Privoščite si osvežilne napitke ob slovesu od poletja

13.09.2021 02:00
Brezalkoholno pijačo, ki odžeja, ne glede na letni čas, si lahko pripravite tudi sami. Potrebujete le nekaj sestavin, kozarec, slamico in že se lahko prepustite odličnim osvežilnim okusom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
osvežilni napitki sadje
Shutterstock

Vsem nam je dobro znano, da je treba uživati dovolj tekočine, ne glede na letni čas. No, ko je zunaj vroče, je žeja še večja, saj se zaradi visokih temperatur bolj potimo in s tem telo izgubi veliko vode. Če pijemo dovolj tekočine, preprečimo dehidracijo in druge morebitne težave, ki jih povzroča pomanjkanje v telesu, to so glavobol, utrujenost, suha koža ...

​Voda odžeja, a ne kot limonada

Strokovnjaki so si edini, da bi morali popiti vsaj dva litra in pol tekočine na dan, priporočljivo pa je tudi več. Vsekakor je najbolje, če popijemo kar se da veliko navadne vode, saj po prepričanju strokovnjakov ta tudi najbolj odžeja. A včasih nam ne ponudi tistega ugodja, kot se to zgodi, ko popijemo primerno ohlajeno mineralno vodo, limonado ali doma pripravljen radler.

Večina osvežilnih napitkov, ki jih lahko pripravimo sami in pri tem uporabimo sestavine, ki jih hranimo v domači kuhinji, temelji na svežem sadju, sadnih sirupih, sokovih, vodi in nepogrešljivih ledenih kockah. Slednje lahko popestrimo tako, da vanje "ujamemo" sanje. In kako to naredimo? V posodice za led nalijemo malo več kot polovico vode, nato pa dodajamo koščke sadja. Jagode ribeza ali borovnic lahko pustimo cele, maline, jagode, grozdje, breskve, lubenice in drugo večje sadje pa narežemo na manjše koščke. V posamezno kocko lahko dodamo eno vrsto sadja ali pa preizkusimo kombinacijo več vrst. Posodice nato do vrha napolnimo z vodo in postavimo v zamrzovalnik. Če želimo, da sadje ne potone na dno, najprej nalijemo v posodice malo vode, jo zamrznemo in šele nato dodamo sadje ter do vrha zalijemo z vodo in ponovno zamrznemo. Če bomo uporabili pekač za mafine, lahko na dno položimo rezino limone ali pomaranče in nato zalijemo z vodo ter zamrznemo. Pazimo le, da izberemo sadeže z užitno lupino.

Brez kock ledu pri pripravi napitkov skoraj ne bo šlo, še zlasti v dneh, ko nas greje sonce.
Shutterstock

​Sadje naj bo čim bolj sveže

Ko delamo sadne osvežilne napitke, je zelo pomembno, da uporabimo čim bolj sveže sadje, ki je velik vir vitaminov in naravnih tekočin. Zanimive in osvežilne kombinacije dobimo tudi s sladolednimi ali mlečnimi napitki. Pri tem ne pozabite za všečen kozarec in pisane slamice ter druge dodatke, s katerimi lahko popestrite pijačo, kot so kos sadja, denimo limone, pomaranče, jagode, ki jih dodamo v kozarec ali nataknemo na slamico. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj zamisli za pripravo prijetnih, osvežilnih in okusnih napitkov.

Tudi brezalkoholna pijača je več kot dobrodošla osvežitev, ko nas obiščejo prijatelji.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta