(FOTO) Stara opeka je uporabna tudi v novi hiši

Jasna Marin Jasna Marin
10.12.2022 04:00

Pri rušenju dotrajanih hiš marsikje ostane velika količina starih opek, ki jih nekateri odpeljejo na odpad, tisti, ki jim je rustikalen videz pri srcu, pa material koristno uporabijo pri prenovi stanovanja ali celo v novogradnji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Opeko so nekoč izdelovali ročno. Kot gradivo za bivališča se je uporabljala zlasti na območjih, kjer je primanjkovalo lesa. Osnova prvih opek je bila bodisi ilovnata prst bodisi glina, ki so ji dodali vodo in ugnetli gosto zmes. Sledili sta polnjenje kalupov in oblikovanje enakomernih pravokotnih zidakov, ki so jih potem sušili na zraku ali na soncu in jih naposled uporabili za gradnjo. Kasneje se je izdelovanje opek izpopolnilo, začeli so jih žgati v pečeh, zato so postale precej bolj trdne in odpornejše proti vremenskim razmeram.

Shutterstock

Pazljivo, da ne bo poškodb

Kadar rušimo staro hišo in želimo ohraniti čim več opeke za ponovno uporabo, je dobro vedeti, da odstranjevanje ometa in barve navadno povzroči poškodbe na opeki, če pa imamo za delo veliko potrpežljivosti in časa, lahko oboje odstranimo brez vidnejših poškodb. V ta namen je najbolje uporabiti sredstvo za odstranjevanje barv ter vodo in grobo krtačo, s katero podrgnemo in očistimo opeke. Staro opeko je mogoče najti tudi v ponudbah v prodajnih oglasih na internetu in v časopisih.

Shutterstock

Privlačen učinek v hiši

Iz stare opeke se lahko sezida nova stena. Prav tako je mogoče z njo obzidati kamin ali obložiti kuhinjsko steno.

Tudi na tleh jo lahko uporabimo, vendar na tla ne polagamo celih starih opek, saj so predebele. Očiščene razrežemo na ploščice, seveda pa je rezanje najbolje prepustiti mojstru. Če nimamo stare opeke, bo za oblaganje tal v notranjih prostorih uporaben tudi odslužen opečni strešnik (bobrovec), ki mu prej odrežemo zaokroženi del.

Opečne ploščice polagamo na suh estrih, pri tem uporabimo lepilo za polaganje keramičnih ploščic. Vzorci polaganja so lahko poljubni. Zaradi neenakomernih dimenzij opečnatih ploščic morajo biti fuge široke en centimeter. Fugirno maso pripravimo iz zmesi mivke, cementa in vode, med fugiranjem pa sproti odstranimo ostanke mase, ker jih je kasneje težko.

Opečna tla je na koncu najbolje obdelati; lahko jih prelakiramo ali premažemo z naravnimi olji oziroma z voskom. Voskanje in oljenje je treba ponoviti vsaj dvakrat letno, sicer bi se začela krušiti in bi jih težje čistili. Tla, premazana z zaščito, lahko brez težav pometamo, sesamo in celo brišemo z mokro krpo. Čiščenje poteka enako, kot če bi bila tla obložena s keramičnimi ploščicami.

Ally Foster/Shutterstock.com


Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta