(FOTO) Vas jezi luč v jedilnici? Potem najbrž še nimate prave

J. M.
31.01.2023 03:00

Ko načrtujete osvetlitev v jedilnici, je treba upoštevati več dejavnikov, da zagotovite funkcionalen in privlačen prostor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ago Lighting

Prvi korak je izbira svetil, ki so primerne velikosti za nad mizo. Manjša miza ne zahteva tako velike loči kot velika miza. Bistveno je namreč, da je celotna površina mize kar se da enakomerno osvetljena.

CVL Luminaires

Koliko centimetrov nad mizo

Pozorni bodite tudi na višino umestitve svetlobnega telesa. Luč ali več luči nad mizo morajo biti nad višino oči, tako da ne sveti neposredno v oči ljudi. Razdalja med svetilkami in površino mize naj bo približno 76 do 90 centimetrov.

Shutterstock



Marset

Brez ostrih senc

Najbolje se je izogniti neposredni svetlobi, saj lahko ustvari ostre sence in je lahko neprijetna za oči. Raje se odločite za razpršeno svetlobo, ki bo enakomerno osvetlila celoten prostor. Zaželeno je tudi, da je jakost osvetlitve nastavljiva, tako da jo lahko prilagajamo različnim priložnostim in razpoloženjem.

Bover

Usklajeno z obstoječim slogom

S stališča oblikovanja prostora je dobro, da izberete svetila, ki estetsko dopolnjujejo jedilnico. Če je prostor zasnovan v posebnem slogu, na primer modernem ali tradicionalnem, naj tudi svetilke odražajo ta slog.

Shutterstock

Enostavno vzdrževanje

Še en vidik je treba upoštevati, ko izbirate svetila za prostor: enostavnost vzdrževanja in zamenjave sijalk. Ne nazadnje upoštevajte tudi vzdušje, ki ga želite ustvariti v jedilnici. Na primer, če želite toplo in vabljivo vzdušje, se lahko odločite za zatemnjene luči ali lestenec ter sijalko, ki oddaja toplo svetlobo.

Marset
Marset
Marset
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta