Je streha lahko kriva za toplotne izgube?

Kvadrati
31.03.2021 03:00
Strešna kritina in izolacija pod njo imata pomembno vlogo pri preprečevanju oziroma zmanjšanju toplotnih izgub v zgradbi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
Shutterstock

Kot pojasni Miran Korenčič iz podjetja Lespatex, sta za preprečevanje oziroma zmanjšanje toplotnih izgub v stavbi pomembna dva segmenta pri strehi, ki pa sta odvisna od letnega časa.

Tdx/Vhd

Poletno pregrevanje

"Največja težava v poletnih mesecih je v tem, da se streha pregreva, pri tem se temperatura oprime strešne kritine in prehaja v notranjost zgradbe. Pomembno vlogo pri tem ima zračni kanal na strehi, ki to temperaturo uravnava, in hkrati prepreči, da bi prišla v notranjost zgradbe," pojasni sogovornik, ki pravi, da več ko je toplotne izolacije, manjša je možnost, da bi prišlo do vdora neprimerne temperature v notranje bivalne prostore.

Shutterstock

Zimsko uhajanje toplote

V zimskim mesecih pa je po besedah Korenčiča "problematična" temperatura, ki uhaja iz ogrevanega prostora. Da se to ne bi zgodilo, poskrbimo z zadostno izolacijo, doda strokovnjak iz podjetja Lespatex. Na vprašanje, koliko toplotne izolacije je potrebne, da se ti problemi ne pojavijo, pa Miran Korenčič odgovori, da za to obstajajo točno določeni normativi, ki se izračunavajo glede na velikost, lego in material kritine.

Monier Braas Gmbh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta