Nekdaj je oče sadil drevo, da so trli orehe šele otroci. Kaj pa danes?

Jasna Marin Jasna Marin
04.09.2022 04:00

Oreh je razširjen po vsej Evropi, Aziji in tudi po Ameriki in Rusiji. Na sadnem vrtu spada med največja drevesa. Krošnja lahko doseže premer 15 metrov. Kam ga je najbolje posaditi in v kolikšnem času bo rodil?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zaradi bujnosti je oreh primeren za večje vrtove. Korenine poženejo globoko, zato drevo potrebuje globoka, zračna in vlažna, vendar dobro odcedna tla. Ne prenaša premokrih in zbitih tal.

Cepljene sorte hitro obrodijo

Nekdaj je oče sadil drevo, od katerega so trli orehe šele otroci. Danes pa obstajajo vzgojene cepljene sorte, ki začnejo roditi po tretjem letu starosti. Sadike, ki rastejo v loncih, lahko sadimo prav zdaj, ko je drevo še olistano. Sadike z golimi koreninami pa takrat, ko jim odpade listje.

Shutterstock

Rahlo nagnjen teren

Za orehe so primerna zmerno topla območja s čim manjšimi temperaturnimi nihanji in z veliko sonca. Primernejše so brežine in rahlo nagnjene lege. Pri sajenju orehov se izogibajte izpostavljenim vetrovnim legam. Oreh je občutljiv na spomladanske pozebe, ki so v zadnjih letih žal kar pogoste. Mladi plodiči propadejo pri temperaturi pod -1 °C, mladike v prvi fazi rasti pri nižji od -2 °C. Odprti moški cvetovi prenesejo temperature do -3 °C.

Manj nevarnosti pred pozebo je, če posadite pozno sorto, kot je Franquette. To je zelo razširjena francoska sorta oreha. Raste sorazmerno počasi in rodi srednje dobro. Zacveti in odžene pozno, tako da ni občutljiva na spomladanske pozebe. Dozori v sredini oktobra. Jedrca so zelo svetla, dobrega okusa in se lahko izluščijo. Sorta je primerna za hladnejša območja prav zaradi poznejšega odganjanja in cvetenja.

Shutterstock

Rdeča jedrca

Če pa ste ljubitelji posebnosti, vas bo morda zapeljal oreh z rdečimi jedrci. Sychrow je sorta oreha z vabljivimi škrlatnimi jedrci, ki so nadvse okusna. Drevo je dokaj bujne rasti z lepo oblikovano krošnjo. Sorta dozori v drugem do tretjem tednu septembra.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta