Od srede do sobote: Sejma Megra in Green prinašata nasvete za gradnjo in varčevanje z energijo

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
06.03.2023 04:00

Mednarodno srečanje ponudnikov, izvajalcev, strokovnjakov, investitorjev in uporabnikov s področja gradbeništva, energetike, komunale in obrti ima v Gornji Radgoni več kot štiridesetletno tradicijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomurski sejem

Med 8. in 11. marcem se bodo v Gornji Radgoni znova srečali ponudniki, izvajalci, strokovnjaki, investitorji in uporabniki s področja gradbeništva, energetike, komunale in obrti iz Slovenije in tujine. Na radgonskem sejmišču namreč pripravljajo že 32. mednarodni sejem gradbeništva MEGRA, ki bo hkrati s področji energetike (ENGRA), komunale (KOGRA) in obrti (POS) predstavil najnovejše možnosti za sodobne, trajnostne novogradnje, za obnovo stavb ter urejanje okolice.

Poudarki bodo na pasivni, nizkoenergijski in trajnostni gradnji

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), se bo na sejmu predstavilo najmanj 19 najpomembnejših slovenskih gradbenih podjetij. Ob njih bodo razstavljavci ponujali najnovejšo opremo, orodja in materiale. Poudarki bodo na pasivni, nizkoenergijski in trajnostni gradnji, na energetski in siceršnji sanaciji stavb. Ob vse pogosteje motenih mednarodnih dobavnih verigah bo v ospredju uporaba lokalnih virov, za Slovenijo kot eno najbolj gozdnatih držav v Evropi še posebej uporaba lesa. Ob zaostrenih mednarodnih razmerah na področju energetike bodo v žarišču materiali in naprave za varčevanje z energijo ter pridobivanje energije iz obnovljivih virov.

V programu bo tudi strokovni posvet o uporabi lesa v gradbeništvu in primerjavi lesa z drugimi gradivi.
Zauneker

Pozornost izobraževanju za poklice v gradbeništvu

Rastoči obseg gradbenih del odpira tudi pomembna kadrovska vprašanja. Odgovore nanje bodo obiskovalci dobili na srečanjih, predstavitvah in dogajanju, ki bo namenjeno pridobivanju in izobraževanju mladih za deficitarne poklice v gradbeništvu, energetiki, komunali in obrti. Poklice v gradbeništvu bodo predstavljali člani Zbornice za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala GZS, predstavniki Območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, GZS, Zavod za zaposlovanje, Pomgrad, Srednja gradbena šola Maribor in drugi. S svojimi razstavnimi prostori bodo vse dni sejma sodelovali, prikazovali dosežke dijakov in študentov ter programe izobraževanja Prometna šola Maribor, Višja strokovna šola za les in oblikovanje materialov, Fakulteta za varstvo okolja Velenje, Tehniški šolski center Maribor ter Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota.

Na izobraževalni dan gradbeništva v petek se bodo osnovnošolci, dijaki in študentje srečali s predstavniki podjetij, predstavljale pa se bodo tudi posamezne izobraževalne ustanove in ponujale svoje programe izobraževanja. Med drugimi bodo sodelovali Skupnost srednjih gradbenih šol Slovenije, Skupnost višjih strokovnih šol Slovenije, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek za lesarstvo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani ter Univerza v Mariboru s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ter Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Pomurski sejem

Aktualni strokovni posveti

Stroko in posel bo sejem MEGRA povezal na aktualnih strokovnih posvetih s temami krepitve električne infrastrukture ob povečevanju števila sončnih elektrarn, o izgradnji energetske, cestne in železniške infrastrukture, trajnostni gradnji, obnovljivih virih energije ter uvajanju pametnih rešitev v naselja in domove.

Na sejmu bo mogoče dobiti odgovore tudi na energetska in gradbena vprašanja zasebnih investitorjev in končnih uporabnikov. Neodvisni strokovnjaki jim bodo brezplačno svetovali pri energetskih naložbah in pridobivanju vzpodbud za varčevanje z energijo in izrabo obnovljivih virov. Na voljo jim bodo tudi različna gradbena svetovanja. Odgovore na vprašanja obiskovalcev bodo dajali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in svetovalnice Ensvet, ki deluje pod okriljem Eko sklada.

Sejem Green za zelen življenjski slog

Dogajanje in predstavitve sejma Megra bo z zelenimi vsebinami dopolnjeval sejem Green. Povezal bo razvijalce, proizvajalce in uporabnike trajnostnih tehnologij. Širil bo sodelovanje med ponudniki in odjemalci zelenih izdelkov in storitev, med znanstvenimi ustanovami, inovatorji, vladnimi in nevladnimi ustanovami ter potrošniki, ki se usmerjajo v zelen življenjski slog. Ponujal bo ekonomske, družbene in razvojne modele, ki so prijazni naravi, človeku in družbi. Predstavil bo naravne gradbene in oblačilne materiale, trajnostno mobilnost, semena in sadike iz slovenske ekološke pridelave, pripomočke za vrtnarjenje ter izdelke zelenih obrti.

Pomurski sejem



Pomurski sejem

Poudarki iz strokovnega in spremljajočega programa

Sreda, 8. marec

Odprtje sejma ob prisotnosti visokih gostov, ob katerem bodo podelili tudi znak kakovosti v graditeljstvu. Poseben posvet ob dnevu žena bo posvečen ženskam v gradbeništvu, potekala pa bo tudi okrogla miza z zanimivimi sogovornicami.

Četrtek, 9. marec

Strokovni posvet na temo infrastrukture, ki zagotavlja primerno prometno varnost, posvet arhitektov o prostorskem načrtovanju in tekmovanje mladih slikopleskarjev v sklopu projektov Erasmus. Odmeven bo tudi strokovni komunalni posvet o pereči temi odpadkov kot potencialnega vira energije.

Petek, 10. marec

Sejemski izobraževalni dan slovenskega gradbeništva. Na razstavnem prostoru Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS bodo predstavili evropski projekt uvajanja digitalizacije v izobraževalne ustanove. Sodelujoča najpomembnejša slovenska gradbena podjetja bodo mladim predstavila zaposlitvene priložnosti. Potekali bodo tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov, nagradni kviz in tekmovanje dijakov skupnosti srednjih gradbenih šol v pečarski nalogi. Zaključil se bo drugi dan tekmovanja mladih slikopleskarjev Erasmus. Na programu bo tudi strokovni posvet o uporabi lesa v gradbeništvu in primerjavi lesa z drugimi gradivi.

Sobota, 11. marec

Zadnji dan sejma prinaša obiskovalcem, ki gradijo ali obnavljajo svoje domovanje, energetska, gradbena in arhitekturna svetovanja ter svetovanja obrtnikov in prikaze obrtnih del.

Pomurski sejem
Pomurski sejem
Ob zaostrenih mednarodnih razmerah na področju energetike bodo v žarišču materiali in naprave za varčevanje z energijo ter pridobivanje energije iz obnovljivih virov.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta