Po dolgotrajnem deževju: Kaj narediti, da rastline v zemlji ne propadejo?

J. M.
02.10.2022 04:00

Za tla je bistveno, da sta zrak in voda v njih v približno enakem razmerju. Ob več dni trajajočem dežju se zemlja močno prepoji z vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V normalnih tleh je delež vode 25 odstotkov, prav tolikšen je tudi delež zraka, delež trdnih delcev pa je 50-odstoten. Ob dolgotrajnem dežju voda izpodrine zrak iz tal. V mokrih tleh imajo lahko težave rastline in ves talni živi svet, brez katerega postanejo tla mrtva in nerodovitna. V težkih glinasto-ilovnatih tleh je več težav z zasičenostjo z vodo kot v lahkih peščenih tleh. Zato lahko v težkih glinastih tleh, kjer je voda izpodrinila večino zraka, pričakujemo več gnitja. Rastline v takih tleh dobesedno plavajo. Če voda ne odteče hitro, se običajno pojavi gniloba in nato izpad pridelka. Glinasta tla prepoznamo po tem, da se ob gnetenju v roki oblikujejo kot plastelin.

Rahljanje, ko se tla osušijo

Taka tla je treba po daljšem dežju obvezno okopati oziroma prerahljati z ročnim kultivatorjem s tremi roglji, da vanje spustimo zrak. Vendar je treba z delom počakati, da postane zemlja dovolj suha za obdelavo. Tako bodo tla, po domače, zadihala. Tudi lahka peščena tla okopljite ali prezračite, lahko z vilami in grabljami, saj jim bo obdelava dobro dela.

Shutterstock

Jesenska zastirka

Ko se zemlja dovolj osuši, da se ne oprijema čevljev, lahko prazne grede do pomladi pokrijete z zastirko bodisi iz komposta, praproti, nabrane v gozdu, bodisi jesenskega listja, ki je odpadlo z drevja v gozdu ali na domačem vrtu. V vsakem primeru mora biti listje, s katerim bomo zastirali vrt, zdravo in brez škodljivcev. Debelina zastirke naj bo približno dva do štiri centimetre. Takšna preproga iz organskih odpadkov bo, podobno kot v naravi, kjer drevesa nasujejo listje na tla in se na poljih listje rastlin upogne k tlom, pod seboj ohranjala življenje mikroorganizmov v tleh še dolgo živahno.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta