Sejem Agra: Tradicionalno svež in poučen že šest desetletij

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.08.2022 02:00

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, tokrat že 60. po vrsti, bo to soboto, 20. avgusta, na široko odprl svoja vrata. Vse do četrtka, 25. avgusta, bo svoj sijaj najboljših sejemskih let proslavil s številnimi razstavljavci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomurski Sejem/Agra

Šest desetletij pestrega sejemskega dogajanja bodo v Gornji Radgoni proslavili, kot je treba - z jubilejno sejemsko prireditvijo, ki bo, kot pravijo organizatorji, Pomurski sejem, privlačna vseh pet dni dogajanja. Tako bo sejem, ki se začne to soboto, gotovo pritegnil pozornost obiskovalcev z razstavljeno vrhunsko mehanizacijo, opremo in sredstvi, ki so danes nepogrešljivi v kmetijski, gozdarski in živilski panogi. S strokovnimi razstavami živali bodo na prizorišču predstavljeni vrhunski rejski dosežki, sejem pa bo z najboljšimi sonaravnimi praksami vabil tudi v bujne sejemske vrtove. Ne bo manjkalo niti zanimivih strokovnih in družabnih dogodkov, jubileju se bo nazdravilo z vrhunskimi vini, predstavljeni bodo najboljši kmetijski pridelki in seveda domača hrana, ki še posebno tekne.

Od semen do kmetijske mehanizacije

Za to, da bo sejem živ, bodo poskrbeli številni domači in tuji razstavljavci. Obiskovalci bodo tako na enem mestu našli inovativne digitalne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske in gozdarske mehanizacije ter opreme. Na voljo jim bodo tako semena, sadike, sredstva za nego živali in rastlin kot tudi oprema za živilsko predelavo in gastronomijo ter embalaža. Ker tehnologija tudi v kmetijstvu hitro napreduje, je sejem prava priložnost za predstavitev novosti s področja krožnih žag, košnje trave, samokolnic, pa tudi sistemov za akvakulturo in avtomatizacijo dela v kmetijstvu. Vse skupaj bo popestril bogat program kmetijskih gradenj in vsega, kar potrebujemo za urejanje vrtov in okolice. V pokušnjo in nakup pa bodo kot vsako leto doslej vabile prehranske dobrote iz cele Slovenije in tudi zunaj meja naše države.

Mogočni traktorji so prava paša za oči, a na svoj račun bodo v Gornji Radgoni prišli tudi ljubitelji starodobnih traktorjev.
Pomurski sejem/Foto Zauneker

Japonska - država partnerica

Privlačna bo tudi letošnja država partnerica sejma, skrivnostna Japonska. Dežela vzhajajočega sonca bo predstavila svoja živila, kmetijske stroje in tehnologije s področja kmetijstva, gozdarstva in ribištva. Brbončice obiskovalcev bodo razvajali z omakami in začimbami za suši ter drugimi tradicionalnimi japonskimi jedmi, ne bo manjkalo niti testenin in mesnin niti jedi iz sadja ter riževih in zelenjavnih prigrizkov. Japonci bodo predstavili tudi svoje vino. Sejem, ki ga sooblikujejo vodilne slovenske vladne, strokovne in stanovske organizacije, pa obeta še številne druge zanimive mednarodne državne in regijske predstavitve.

V Gornji Radgoni ne bo manjkalo najboljših slovenskih vinarjev, ki bodo obiskovalce razvajali z vrhunsko kapljico.
Pomurski Sejem/Agra

Revija govedi in konj

Najboljše tradicije in nove prakse bodo oživljale strokovne razstave govedi, konj, drobnice, avtohtonih pasem slovenskih domačih živali s ponudbo izdelkov kmetij pa tudi razstava malih živali in rib v ribniku. Maneža bo živahna z vsakodnevnimi atraktivnimi revijami govedi in konj. Predstavljeni bodo tudi različne vprege in športno konjeništvo. Sejemska sreda prinaša še revijo drobnice, prikaz striženja ovac in dela pastirskih psov.

Najboljše tradicije in nove prakse bodo tudi letos na sejmu oživljale strokovne razstave govedi, konj, drobnice, avtohtonih pasem slovenskih domačih živali s ponudbo izdelkov kmetij.
Pomurski Sejem/Agra

Z vrtninami in cvetjem ovenčan sejemski praznik

S praktičnimi nasveti, delavnicami in strokovnim vodenjem bodo na sejmu postregli praznično cvetoči sejemski vrtovi, osrednji sejemski vrt Biotehniške šole Rakičan, poligon Zeleni dragulji narave, Permakulturni center s prikazi biodinamične pridelave, vzorčni čebelnjak z gredico medovitih rastlin, sejemska učna gozdna pot ter nasada starih sort jablan in slovenskih trt. Ti bodo gotovo poskrbeli za sveže ideje obiskovalcev, kako urediti svoj vrt ali domači balkon, vsekakor pa bodo priložnost za nova znanja in informacije.

Sveže vsebine

Vsebinski poudarki strokovnih posvetov in nasvetov bodo v okviru evropskega leta mladih in mednarodnega leta ribištva in ribogojstva. V prihodnost bodo vabile inovacije in digitalizacija. "Z ekološkim kmetijstvom in hrano iz naše bližine bomo premagovali podnebne spremembe in ohranjali biotsko raznovrstnost. Prehransko varnost bomo krepili s krepitvijo podeželja in samooskrbo z dobrim gospodarjenjem z gozdom," napovedujejo organizatorji.

Kdo je pri svojem delu najboljši? Agra je vsekakor priložnost, da svoje veščine v tekmovanjih prikažejo tudi gozdarji ...
Pomurski Sejem/Agra

Srečanje starodobnih traktorjev

Spremljevalni program bodo zaznamovali sobotno tekmovanje v plesanju polke, nedeljska tržnica mladih kmetov, sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev in tekmovanje v vlečenju vrvi. V torek boste izvedeli, katera v Sloveniji si je prislužila laskavi naslov naj kmetica, v četrtek pa bodo prišli na svoj račun ljubitelji starodobnih traktorjev, saj se bodo v Gornji Radgoni srečali lastniki starodobnih traktorjev Steyr. Vse dni se bodo vrstili stanovska srečanja, tekmovanja ter družabni in glasbeni dogodki.

Brez sodobne kmetijske mehanizacije danes na kmetijah ne gre, zato bo Agra poskrbela za predstavitev najrazličnejših strojev in tudi številnih novosti.
Pomurski sejem/Foto Zauneker

Nazdravite jubileju z vinsko kraljico

K pokušnjam in nakupom bodo obiskovalce kot vsako leto vabili slastni pridelki in nagrajeni izdelki slovenske živilskopredelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. V vinski hali bo mogoče šestdesetletnici sejemskega dogajanja v Gornji Radgoni nazdraviti z vrhunskimi vini, ob tej priložnosti pa se seznaniti tudi z najsodobnejšo opremo, ki jo pri delu potrebujejo vinarji. Na tradicionalno Agrino tržnico bodo vabili domače dobrote in izdelki, z nagrajenimi vini pa bo mogoče nazdraviti v vinski hali in Vinskem hramu, in to v družbi 25. vinske kraljice Slovenije Ane Protner.

Obiskovalcem sejma, ki letos praznuje šest desetletij, se bodo ob pogledu na domače salame in druge dobrote kmetij gotovo pocedile sline.
Pomurski sejem/Zauneker
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta