Svež zrak vsak dan: Dragocena novost pri decentralnih prezračevalnih napravah

U. K. V.
22.05.2024 09:00

Podjetje LUNOS postavlja nove standarde na področju decentralnega prezračevanja stanovanjskih objektov z novim izmenjevalnikom toplote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

LUNOS GmbH, pionir na trgu decentralnega prezračevanja stanovanjskih objektov, je razvil novost: toplotni izmenjevalnik pete generacije, imenovan Lunos pbr, ki predstavlja mejnik na področju energetske učinkovitosti in trajnosti. Ta revolucionarna naprava je bila po intenzivnih raziskavah in razvoju zasnovana kot rotacijski toplotni izmenjevalnik na osnovi polimerov s spremenljivo dolžino.

Učinkovit, tišji, lažji, zmogljivejši

Za razliko od tradicionalnih keramičnih izmenjevalnikov toplote, ki med proizvodnjo zahtevajo veliko energije, so za izdelavo novega izmenjevalnika toplote uporabili okolju prijazen polimerni material, ki ga je mogoče reciklirati. S patentiranim postopkom brizganja toplotni izmenjevalnik doseže optimizirano geometrijo pretoka in homogen površinski pretok, zaradi česar se učinkovitost poveča za tri do pet odstotkov.

Novi izmenjevalnik toplote Lunos pbr ima več kot 50 odstotkov manjšo težo v primerjavi s keramičnim elementom. Med proizvodnim procesom se poraba energije zmanjša za več kot 70 odstotkov. Tako predstavlja napredek ne le na področju tehnologije prezračevanja, temveč tudi na področju trajnostne proizvodnje.

Novi izmenjevalniki toplote Lunos pbr
Lunos

Po svetu vgrajenih več kot kot pol milijona enot

Podjetje s sedežem v Nemčiji je nenehno razvijalo inovacije in je danes vodilno na področju decentralnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo toplote. "Od leta 2011 je bilo v objektih po vsem svetu uspešno nameščenih že več kot 500.000 enot Lunos e². Od tega samo v Sloveniji več kot 150.000, s čimer je bil dosežen znaten prihranek pri porabi energije za ogrevanje in hlajenje, v višini približno 20 odstotkov," razlaga Uroš Fonovič, direktor podjetja LUNOS Slovenija.

Novi izmenjevalniki toplote Lunos pbr v modelu e²60 z brezžičnim zaslonom
Lunos

Podjetje je pri razvoju rešitev tesno sodelovalo s strankami, da bi bolje razumelo in izpolnilo njihove potrebe in zahteve. Izboljšali so način vgradnje, zmanjšali porabo energije, znižali nivo hrupa ter uporabili okolju prijaznejše materiale. Tudi brezžična radijska povezava med posameznimi prezračevalnimi elementi in telefonska aplikacija ter povezljivost v Smart Home sisteme se uporablja že več let.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta