Albaugh: "Kar smo obljubili, smo izpolnili"

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.04.2019 20:54

Raško podjetje Albaugh TKI je v lasti družbe Albaugh Europe Sarl. Tovarna v Račah je njihova edina v Evropi. Vodijo jo trije direktorji. Eden od njih je Douglas Adair Kaye III iz Švice, ki je včeraj govoril posebej za Večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Douglas A. Kaye: "Sinteza je kemijska reakcija, ki ima bistveno večji vpliv na okolje, kot to, kar počnemo mi."
Andrej Petelinšek

Ko ste pred štirimi leti kupili takrat Pinus TKI, je Ekološka iniciativa Rače izpostavila pet točk pričakovanj. Med njimi tudi sprotni dostop do vseh rednih in občasnih meritev. Ste že vse izpolnili?
"Ne. Spletni nadzor emisij sežigalnice je še zadnja za zdaj neizpolnjena zahteva. Sistem smo že kupili in trenutno poteka vzporedno z našim starim sistemom. Upamo, da bo ta sprotni dostop mogoč v naslednjih 60 do 90 dneh."
Kako? Albaugh TKI nima trenutno niti svoje spletne strani.
"Zagotovo bomo imeli odprt spletni dostop do teh podatkov. Nismo se še odločili, ali bo Albaugh TKI imel svojo spletno stran, ampak zagotovo bo javno dostopno."
Zaradi petkratnega povečanja proizvodnje se bodo povečale količine odpadne vode, iz sežigalnice in proizvodnje fitofarmacevtskih sredstev. Te vode sedaj odvajate na biološko čistilno napravo Rače, kjer so ugotovljene določene čezmernosti. V OVD-ju napovedujete zaprt sistem odpadne vode.
"Smo v postopku priprave sistema zaprte zanke za odpadno vodo v sežigalnici. To bo zaključeno letos ali naslednje leto."
Kakšni so vaši načrti s sežigalnico? Predvsem ta vznemirja lokalno prebivalstvo.
"Kot smo že sporočili, nimamo načrtov za povečanje proizvodnje sežigalnice. Zaradi večje količine odpadkov, ki jih bomo ustvarili na področju notranje zaščite pridelkov, kar je odvisno od povečanja dovoljenja za uporabo IED, bomo uporabljali manj zunanjih odpadkov. Sežigalnica ni hrbtenica naše dejavnosti, vendar z njo pridobivamo energijo in odstranjujemo lastne odpadke. Idealno bi bilo, da bi sežigalnica koristila le nam."
Kakšna je vaša ocena tehnološke ustreznosti sežigalnice glede na nove okoljske zahteve?
"Vsako leto za en mesec zapremo sežigalnico in izvedemo remont. Peči razstavijo, očistijo, nadomestijo dele, če je potrebno. Temu namenimo precej denarja. Nove okoljske zahteve, po mojem vedenju, niso težava za to sežigalnico."
Ste pred štirimi leti pričakovali takšne prepreke pri širjenju proizvodnje, ki ste jo napovedali že pri nakupu. Vas sedaj negativni odzivi presenečajo?
"Sem malo presenečen, a to razumem. Slovenija je zelo okoljsko ozaveščena država. Trudimo se, da tesno sodelujemo z državnimi organi in občino."
Niso samo državni organi, pač pa tudi ekološke iniciative. Ena od njih je začela peticijo o zaprtju vaše tovarne v Račah.
"S tem nisem seznanjen. Zelo dobro sodelujemo z Ekološko iniciativo Rače. Pred štirimi leti smo prišli, da bomo odgovoren partner v skupnosti, mislim, da smo vse, kar smo obljubili, tudi izpolnili. Smo odgovorni do skupnosti, do lokalnega prebivalstva, ne samo v zakonsko predpisanih standardih, ampak se trudimo narediti še kaj več."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta