Bo razpis za gradnjo obvoznice do konca leta?

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
07.09.2019 04:58

Država mora zagotoviti denar za gradnjo zahodne obvoznice, pravijo v občini Slovenska Bistrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tem mestu se bo nadaljevala gradnja zahodne slovenjebistriške obvoznice.
Aleš Kolar

Gradnja drugega dela zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici se odmika. Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica, Peter Gašperšič, bivši minister za infrastrukturo, in Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola, so lani aprila podpisali sporazum o izgradnji kablovoda in druge etape zahodne obvoznice. Po tem sporazumu bi se dela morala začeti že letos, a še vedno ni jasno, koliko sredstev bo za naložbo zagotovljenih v državnem proračunu za prihodnji dve leti. Za izgradnjo obvoznice, ki bo dolga 1,3 kilometra in bo tekla od Impola do krožišča v bližini avtoceste, in cevne infrastrukture, po kateri bo tekel kablovod, je predvidenih slabih devet milijonov evrov. Izjemno pomembna naložba, ki jo vodi Direkcija RS za infrastrukturo, bo prometno razbremenila občino in predvsem omogočila nadaljnji razvoj podjetja Impol.
Slovenjebistriški župan se je pred kratkim srečal z Alenko Bratušek, ministrico za infrastrukturo, in jo opozoril, da bo morala država zagotoviti potrebna sredstva. "Dokončno nisva ničesar dorekla, ampak upam, da je ministrica razumela to sporočilo. Spomniti moramo tudi ostale ministre, ne samo ministrico za infrastrukturo. Če gledamo aktualno koalicijo, so Impol v zadnjih letih obiskali praktično predstavniki vseh strank, tudi bivši predsednik vlade. Vsi so zagotavljali, da bo investicija realizirana," pravi Žagar.
Občina je pomagala pri pridobivanju zemljišč, pri čemer je bilo nekaj težav, postopki so trajali nekoliko dlje. "Zdaj je dokumentacija urejena, vse je pripravljeno za pridobitev gradbenega dovoljenja. Res pa je, da naložba ni v dovolj veliki meri načrtovana v državnem proračunu. Upam, da se bodo držali dogovorov in bo predvidoma konec tega leta oziroma v začetku prihodnjega objavljen razpis za začetek del," poudarja župan.
Tudi v Impolu pravijo, da se postopki za gradnjo obvoznice nadaljujejo. "Pri tem v večji meri sodelujemo z direkcijo za infrastrukturo. Na tem nivoju potekajo tehnični postopki za pridobivanje gradbenih dovoljenj in odkupi parcel. Je pa skrb vzbujajoče, da lahko v nekaterih medijih zasledimo, da proračunska sredstva za izvedbo projekta niso zagotovljena. Mi teh informacij nimamo, zato upamo, da ni tako in bomo projekt nadaljevali skladno s predvidenim terminskim planom," pojasnjuje Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola.
Izgradnjo prvega dela obvoznice (700 metrov), s katero so povečali Impolovo industrijsko cono, je izvedla Občina Slovenska Bistrica. Občina je za naložbo širitve poslovne cone Impol, vredne 2,9 milijona evrov, prejela 2,1 milijona evrov nepovratnih sredstev gospodarskega ministrstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta