Da bi Maribor postal najbolj zdravo mesto

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.10.2019 17:49

V športni dvorani Lukna potekajo že drugi mariborski dnevi zdravja, ki obujajo tudi sejemsko aktivnost na področju zdravstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z dnevi zdravja organizatorji nagovarjajo ljudi in izpostavljajo pomen preventive pri ohranjanju zdravja.
Igor Napast

Si želite izmeriti srčni utrip? Izmeriti krvni tlak? Dobro vidite in slišite? Kje si lahko izposodite medicinske tehnične pripomočke, kot so negovalne postelje, invalidski vozički? Kakšno je kaj vaše zdravje in kaj lahko sami naredite zanj? Odgovore na ta vprašanja dobite na drugih mariborskih dnevih zdravja, ki še v petek potekajo v športni dvorani Lukna.
"Ideja, ki nas vodi, je, da ozaveščamo o pomenu lastne skrbi za zdravje in opozorimo, da smo v Mariboru mnogokrat preskromni, ne vidimo, kaj vse se v mestu dogaja, ter da obstajajo tudi številna podjetja in društva, ki se ukvarjajo z zdravjem," je ob odprtju drugih mariborskih dnevov zdravja, s katerimi želijo krepiti tudi sejemsko dogajanje v mestu, povedal Jernej Završnik, predsednik Zdravniškega društva Maribor, ki te dneve organizira v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor, katerega direktor je tudi Završnik.

Igor Napast

Letošnji sejem večji kot lanski

Po številu razstavljavcev je letošnji sejem večji kot lanski, sodeluje več kot 30 udeležencev, ponudnikov medicinske opreme in storitev za potrebe zdravstvenih domov, društev, ki so pomembna v procesu zdravja posameznika, in podjetij, ki niso neposredno povezana z zdravjem. Delavnic in predavanj je manj kot lani. V petek bo od 16. do 17. ure za obiskovalce sejma strokovno predavanje Temeljni postopki oživljanja z defibrilatorjem.
Zaposleni iz Centra za krepitev zdravja ZD Maribor brezplačno merijo dejavnike tveganja (krvni pritisk, krvni sladkor) in svetujejo.

Igor Napast

Priložnost, da ljudje vprašajo

Takšni sejmi so priložnost, da ljudje lažje rešujejo svoje težave. "Inkontinenca je še vedno tabu tema in si ljudje včasih zaradi sramu ne upajo pristopiti k nam v društvo, tu pa je priložnost, da se samo mimogrede ustavijo, vprašajo za nasvet glede nekontroliranega uhajanja urina, pa četudi pod pretvezo iskanja pomoči za prijateljico," pravi Slavica Jaušovec, častna članica Društva Inkont, in povabi na predavanje v zdravstvenem domu vsak prvi ponedeljek v mesecu.
Srčni utrip z EKG-monitorjem, ki opozori na morebitno aritmijo, vam izmeri zdravnik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Blagajnik Tone Brumen pa še doda: "Mariborčani imajo dobro srce, predvsem pa veliko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta