Dijak Prve gimnazije Maribor zmagovalec Ekokviza: "Poglobljeno učenje mi pomaga pri rednem pouku."

BEB
08.03.2023 03:15

Med 87 gimnazijci je Jakob Kršljin Stojić, dijak drugega letnika, dosegel največ točk, med najboljšimi, na tretjem mestu, prav tako dijak Prve gimnazije Gal Virt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakob Kršljin Stojić (tretji z leve) z drugouvrščenim in tretjeuvrščenim ter s predstavniki organizatorjev Ekokviza
Aljoša Kancler

Konec februarja se je na državnem tekmovanju letošnjega Ekokviza skupno pomerilo 277 dijakov v poznavanju različnih okoljskih vsebin iz 76 slovenskih srednjih šol, pri tem prevladujejo šole, vključene v mednarodni program Ekošola. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal Luka Irman iz ŠC Slovenj Gradec - SŠ Slovenj Gradec in Mura, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehniškega izobraževanja je zmagal Matic Goršek iz SŠ za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje, v kategoriji strokovnih in splošnih gimnazij pa Jakob Kršljin Stojić iz Prve gimnazije Maribor.

Za Jakoba Kršljina Stojića, dijaka drugega letnika Prve gimnazije, je udeležba na srednješolskih tekmovanjih stalnica, priznanj ima že veliko, a na državni ravni je zmagal prvič: "Udeležujem se večine tekmovanj, malo iz veselja, še bolj pa zato, ker mi taka poglobljena oblika učenja pomaga pri usvajanju snovi pri rednih gimnazijskih predmetih. Srednješolski Ekokviz ni lahek kviz, kakor se morda komu zdi, rešuješ 50 vprašanj iz ekologije, okolja, ogljičnega odtisa, recikliranja ... Pri vsakem vprašanju so mogoči štirje različni, a zelo podobni odgovori. Nisem stavil na hitrost, ki je lahko odločilna ob enakem številu točk, ampak na pravilnost rešitev. Zmotil sem se samo dvakrat, drugi najboljši pa štirikrat. Vesel in ponosen sem, da je bila na državni ravni med slovenskimi gimnazijami tudi absolutno najboljša naša." Dijak tretjega letnika Prve gimnazije Gal Virt je namreč osvojil tretje mesto in zato prejel zlato priznanje, srebrno priznanje je prejela Lara Fekonja, dijakinja četrtega letnika. Na drugem mestu je bil v kategoriji gimnazij Matevž Štih, dijak Gimnazije Ledina.

Na Prvi gimnaziji Maribor so ponosi in veseli teh uspehov. "Z dijaki smo se tekmovanja udeležili v okviru projekta Ekošole, ki ga na naši šoli izvajamo že od leta 2012. V tem okviru izvajamo različne aktivnosti in predavanja za dijake. Vsako leto je za Ekokviz razpisana določena tema, letos je bila Naša prihodnost = zelena prihodnost. Priprave potekajo vse leto, najbolj konkretno na osnovi gradiva, ki ga dijakom posredujejo ekošole, za boljši uspeh pa je treba predelati še gradivo, ki ga priporoča mentor," je razložil mentor dijakom na Ekokvizu Aljoša Kancler, sicer profesor fizike. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta