Društvo diabetikov Maribor: Danes bolezni ni več treba skrivati kot nekoč

Barbara Gavez Volčjak
04.12.2021 04:00

Že 65 let v društvu pomagajo svojim članom v boju proti sladkorni bolezni s predavanji, okrevanji, predvsem pa z druženjem in izmenjavo izkušenj. V svojih vrstah združujejo okoli 850 članov in je med 39 tovrstnimi društvi v Sloveniji največje. Na pobudo dr. Milana Černelca je začelo delovati leta 1956 in svoje poslanstvo - zdravstveno zaščito ljudi s sladkorno boleznijo - uresničuje še danes.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Velikokrat je dovolj že prisluhniti človeku, ki ima težave, pravijo v vodstvu društva. Foto: Profimedia

Profimedia

Visoki jubilej bodo v društvu počastili na letošnjem novoletnem srečanju 22. decembra, ki ga bodo povezali z izletom v Ljubljano. Tudi sicer se člani veliko družijo, medsebojno bodrijo in izmenjujejo izkušnje o svoji bolezni. "Vsako leto pripravimo zelo obsežen program, v katerem vsakdo lahko najde kaj zase," pravi predsednik Društva diabetikov Maribor Mirko Topolovec. Članom ponujajo športne dejavnosti (plavanje, pikado, stezno kegljanje, namizni tenis, kolesarjenje), rekreacijo na krajših in daljših pohodih in izletih, družijo se lahko na petih letnih srečanjih. "Društvo vsako leto za člane organizira tudi štiri ali pet edukativnih okrevanj na morju ali v zdraviliščih, ki trajajo pet do sedem dni. V spremstvu koordinatorja so v program vključeni jutranja telovadba, sprehodi, meritve sladkorja v krvi in razna strokovna predavanja. Po takih okrevanjih je pri marsikom vidno izboljšanje," pa pojasnjuje sekretarka društva Lidija Salamon. Komisija za socialo, ki deluje v okviru društva, pa lahko zagotovi možnost za udeležbo na tovrstnih preventivnih dejavnostih tudi socialno šibkejšim članom društva.

Z izbruhom epidemije je obstajala večja možnost, da člani v stiski ostanejo prepuščeni samim sebi, zato so lani ustanovili tako imenovani odprti telefon. Vsako sredo med 9. in 11. uro Topolovec kot laični svetovalec in Salamonova, usposobljena mentorica za svetovanje osebam v stiski in težavah, odgovarjata na klice članov, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč ali nasvet pri obvladovanju stresa in pri skrbi za urejen krvni sladkor. "Velikokrat je dovolj, da človeka zgolj poslušaš in mu s tem pomagaš omiliti občutek strahu in zaskrbljenosti," razlaga Salamonova. Veliko ljudem je tako pomagala tudi pred pojavom covida-19.

Mirko Topolovec Foto: Igor Napast

Igor Napast

"Ko ljudje zbolijo, se znajdejo v stiski, ker ne vedo, kako naj ravnajo. Pojasnimo jim, da ne smejo biti črnogledi in naj se o bolezni čim več pogovarjajo z drugimi bolniki, naj ohranjajo socialne stike in živijo čim bolj normalno. Spoznati morajo smernice zdrave prehrane in se jih čim bolj držati, skrbeti za redno rekreacijo in tudi svojce seznaniti s svojimi potrebami. Bolniki so zelo veseli takih pogovorov, saj imamo zanje pogosto na voljo več časa kot zdravnik v diabetološki ambulanti," pravi Lidija Salamon.

"Danes bolezni ni več treba skrivati kot nekoč," dodaja Mirko Topolovec. "V izobraževalnih programih učimo bolnike, da je mogoče tudi s sladkorno boleznijo živeti kakovostno, če se držiš navodil stroke. V programu Štirje koraki za izboljšanje sladkorne bolezni zato vsak prvi torek v mesecu v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor organiziramo predavanja zdravnikov, psihologov in drugih strokovnjakov. Na njih govorimo o dejavnikih tveganja in ob pomoči strokovnjakov opozarjamo na posledice bolezni. Želeli pa bi si, da bi se v naše društvo včlanilo še več mlajših bolnikov, saj jim lahko pokažemo, da je mogoče s sladkorno boleznijo normalno živeti tudi več desetletij," sklene sogovornik.

Več o sladkorni bolezni si lahko preberete na naši posebni spletni strani SLADKO ŽIVLJENJE.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta