Elektro Maribor večinski delež Energije Plus prodal družbi HSE

Igor Selan
09.06.2021 13:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

Elektro Maribor in Holding Slovenske elektrarne sta danes podpisala pogodbo o prodaji oziroma nakupu večinskega, 51-odstotnega deleža družbe za prodajo električne energije in storitev Energija plus. Koliko znaša kupnina, Elektro Maribor ne razkriva, informacija bo znana, ko bo pogodba dokončno realizirana, torej po tem, ko bo prodajo odobrila Agencija za varstvo konkurence. Potem ko je konec lanskega leta HSE pri AVK priglasil tudi prevzem celjske družbe ECE, bi z nakupom Energije Plus na maloprodajnem trgu dosegel okrog 30-odstotni delež.

Predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič verjame, da je sklenjen posel v interesu uporabnikov storitev družbe Energija plus in njenih zaposlenih: "Pomembno je, da bo družba Energija plus v prihodnje lahko še bolj učinkovito uresničevala strateške cilje prehoda v brezogljično družbo. Vstop partnerja s podobnimi razvojnimi načrti je pomemben za razvoj novih načinov oskrbe z električno energijo in storitev za aktivne odjemalce, usmerjenih v čim višjo stopnjo energetske samozadostnosti."

HSE je sicer tudi stoodstotni lastnik Dravskih elektrarn Maribor. "Vstop holdinga v maloprodajno družbo Energija plus je izjemnega regionalnega pomena. Na širšem mariborskem območju pospešeno vlagamo in širimo proizvodnjo energije iz obnovljivih virov z naložbo v veliko sončno elektrarno Zlatoličje. Preučujemo tudi možnost izrabe vetra in geotermalne energije. Vse predvidene izboljšave, ki temeljijo na strategiji prehoda na oskrbo z zeleno energijo, bodo koristile vsem udeležencem na trgu, ponudnikom in uporabnikom električne energije," je ob podpisu pogodbe povedal direktor HSE Viktor Vračar

Za 51-odstotni delež v Energiji plus se je uradno zanimal tudi Gen-I, neuradno pa tudi Petrol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta