Firbcanje po Mariboru: Let mu je spodletel, njegov rešilni skok pa šteje za prvi skok s padalom v Mariboru

Vid Kmetič
14.03.2022 04:00

Danes zveni nekoliko nenavadno, a v začetku prejšnjega stoletja je Maribor veljal za letalsko mesto. Prvi poskusi letenja z letalom namreč segajo v davno leto 1904, torej le leto po pionirskem poletu bratov Wright.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Horvat

Da je Maribor z okolico primeren za letenje in da je zanimanje veliko, je prišlo na uho tudi italijanskemu letalcu Giovanniju Borgottiju. Odločil se je s svojim letalom znamke Bleriot na tezenskem vežbališču 27. oktobra 1913 prirediti prvi letalski miting. Kot je poročal Marburger Zeitung, je na Tezno gledati letalske veščine "meister Borgottija" drlo staro in mlado. Kljub vstopnini se je zbralo več kot 15.000 radovednežev. A Italijan le ni bil tak "meister", ko se ga je najavljalo, pa tudi motor s 50 konjskimi močmi ni deloval najbolje. Bojda sta z bratom mehanikom že prejšnji dan nekaj brkljala po njem, saj naj bi bil spuščal čudne zvoke. Trikrat je poskušal poleteti, a vsakič se je dvignil zgolj za nekaj centimetrov, potem pa pristal z ugasnjenim motorjem trdno na tleh. Med zbranimi sta se pričela širiti nemir in nezadovoljstvo, nekateri so zahtevali vračilo vstopnine, drugi so se pričeli iz nesrečnega aviatika norčevati.

A Italijan, ki ga v časniku po neuspelih poskusih niso več imenovali mojster, ampak "der Flieger" (letalec), se ni predal. Po krajšem popravilu je motor zabrnel, kot bi moral, in čeprav ni šlo rado niti v tretje, se je pilot po travnatem vežbališču hrabro pognal še četrtič. Ljudje so zadrževali sapo, šlo je vedno hitreje, letalo se je odlepilo od tal in po približno osemmetrskem skoku treščilo na zemljo. Publika je hitela k razbitini iskat ponesrečenega pilota, a je bil ta toliko priseben, da je iz letala še pravočasno skočil. Odnesel jo je le z nekaj praskami, a s hudo ranjenim ponosom. Ko so ljudje videli, da je hrabri "Flieger" živ in relativno nepoškodovan, so ga naprej zbadali, in Giovanni Borgotti je osramočen zapustil mesto. Se pa njegov rešilni skok šteje kot prvi skok s padalom v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta