(FOTO) Vsako drevo in vsak cvet šteje

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
10.04.2019 15:20

Prostovoljci so v Betnavskem gozdu posadili 40 medovitih dreves

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasadili so medovita drevesa, ki bodo dobra paša za čebele.
Igor Napast

V Betnavskem gozdu v Mariboru so meščani, čebelarji in dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor zasadili 40 medovitih dreves, ki bodo dobra paša vedno bolj ogroženim čebelam. Akcijo je omogočila družba Slovenski državni gozdovi, ki z omenjenim gozdom upravlja, pridružila pa se ji je tudi Čebelarska zveza Maribor. Dogodek predstavlja začetek širše kampanje Sem sprememba, katere namen je osveščati o pomenu čebel za preživetje človeka.

Ekipa dijakov in učiteljice iz Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor.
Igor Napast

Najbolj primanjkuje travniške paše

Prostovoljci so posadili sadike bele lipe, velikolistne lipe, navadne lipe, češnje, pravega kostanja, ostrolistnega javorja in jerebike. "Že v okviru našega rednega dela v slovenskih gozdovih posadimo preko 20.000 dreves, ki cvetijo in so medovita. Z veseljem se pridružimo tudi vsaki takšni akciji, saj se zavedamo, da gozd predstavlja eno pomembnejših gozdnih paš za čebele," je povedal Peter Kolar iz Slovenskih državnih gozdov. "Vsako drevo, ki ga posadimo, je pomembno za nadaljnji razvoj, čeprav je treba dolgo čakati, da nudi bogato pašo," pa je povedal Jožef Bauman iz Čebelarske zveze društev Maribor in dodal, da primanjkuje predvsem travniške paše, ki je bila nekdaj glavna paša čebel, saj danes na travnikih praktično več ni cvetlic.

Igor Napast

Kaj imajo rade čebele

Postaja pa čebelarstvo vedno bolj priljubljeno, tudi med dijaki lesarske šole, kjer imajo celo čebelarski tečaj. Za drobne opraševalke lahko sicer vsak kaj naredi že doma, tudi v blokih, saj šteje vsak posajen cvet, tudi zelišča, ki cvetijo, denimo rožmarin, meta in melisa. Sicer pa imajo čebele rade ameriški slamnik, nageljčke, rudbekije, lepe očke, astre, sivko, žajbelj, hermelike ...

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta