Maribor: Kako se bo torej parkiralo v soboto

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
10.10.2019 17:58

Pred sejo mariborskega mestnega sveta: Za koliko se bo znižal proračun Mestne občine Maribor, katere spremembe prometnega režima se obetajo in koliko denarja bo namenjeno športu v letu 2020 ... Farmadenta ne bomo prodali, pravi župan Arsenovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred sejo mestnega sveta so pred novinarje stopili (od desne) Danijel Železnjak, Mateja Cekić, Saša Arsenovič in Samo Peter Medved.
Igor Napast

Mariborski mestni svet bo na ponedeljkovi seji obravnaval tudi rebalans proračuna za leto 2019. Ta se bo zaradi nižje realizacije prihodkov znižal za okrog 2,1 milijona evrov, s 139,8 na 137,7 milijona, je na tiskovni konferenci ob vnovični odsotnosti direktorja mestne uprave Borisa Železnika pojasnila njegova pomočnica Mateja Cekić. Na prihodkovni strani se davčni prihodki znižujejo za kar 1,8 milijona evrov. "Glede na izdane odločbe in časovnico se bosta v leto 2020 prenesli dve položnici za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ)," je razložila Cekićeva.
Med večjimi spremembami je Cekićeva še omenila za 700 tisoč evrov višje prihodke od presežkov prihodkov nad odhodki Mariborskih lekarn. Občina v proračunu znižuje načrtovane kapitalske prihodke za 1,4 milijona evrov (letos recimo ne bodo prodani poslovna stavba v Dvorakovi ulici 5 in stanovanja, ki so ostala po zaključenih denacionalizacijskih postopkih). Med odhodki se načrtuje dodatnih 30 tisoč evrov za pripravo investicijske dokumentacije za obnovo Čeligijevega stolpa, bistveno, za 1,3 milijona evrov, pa se zvišuje postavka za subvencioniranje mestnega avtobusnega prometa.

Parkiranje ob sobotah ostaja brezplačno

Mestni svetniki bodo v drugem branju odločali tudi o odloku o občinskih cestah, ki uvaja nekatere spremembe v prometnem režimu. Občina je od prve razprave upoštevala nekatere pripombe, predloge in pobude mestnih svetnikov ter stanovalcev, tako ostaja parkiranje ob sobotah še naprej brezplačno. Čas plačljivega parkiranja v mestu pa bi poenotili, in to tako, da bi ga zdaj na Lentu skrajšali za eno uro, drugod pa podaljšali za dve uri. Po novem bi bilo tako povsod v beli coni parkiranje plačljivo med 8. in 19. uro. Prvih deset minut parkiranja pa bo odslej povsod brezplačnih.

Igor Napast

Pohiteli s programom športa

Na ponedeljkovi seji bodo svetniki razpravljali tudi o letnem programu športa za leto 2020. Podžupan Samo Peter Medved je povedal, da so ga v sredo predstavili vsem športnim klubom v dvorani Tabor, kjer so bili prisotni tudi predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada, predsednik pristojnega občinskega odbora Matic Matjašič, vodja urada za šport Darko Zarič in direktor Športnih objektov Maribor Tadej Mežnar. "Kot smo obljubili, smo letos pohiteli s programom športa za leto 2020, z namenom, da bi financiranje športa potekalo nemoteno in pravočasno, in ne tako stresno kot letos. Predlog je bil pri športnikih sprejet relativno dobro," je dejal Peter Medved, ki pri sprejemanju programa ne pričakuje večjih nasprotovanj. Temu sledi nato zapis za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa.
Za programe športa v letu 2020 se načrtuje 4,1 milijona evrov, za investicijsko vzdrževanje objektov in opreme pa okrog 700 tisoč evrov.

Kemofarmacija odpovedala pogodbo s Farmadentom

Mariborski župan Saša Arsenovič je znova odločno zavrnil možnost prodaje Farmadenta, kar občini do konca leta nalaga zakon o lekarniški dejavnosti, ki prepoveduje vertikalno povezovanje. Povedal je, da se dogajajo izjemni pritiski na prodajo tega najbolj dobičkonosnega javnega podjetja v Mariboru, ki zaposluje 70 ljudi, lani pa je izkazalo 1,7 milijona evrov dobička. Arsenovič je povedal, da je zaradi domnevne neusklajenosti z zakonom Kemofarmacija odpovedala pogodbo s Farmadentom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta