Mariborska klapa Dalmari na Festivalu dalmatinskih klap v Omišu osvojila odlično drugo mesto

Branka Bezjak
12.08.2023 05:15

Klapa Dalmari je pri sosedih, v Omišu, kjer je zibelka petja klap, pometla skoraj z vso konkurenco. Tako po oceni strokovne žirije kakor po izboru publike so osvojili drugo mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S priznanjima za drugi mesti 
Vesna Hrastnik

"Že lansko leto smo presenetili sami sebe in predvsem širše občinstvo, tokrat smo naredili še korak naprej. Uspeh, o katerem še pred kratkim nismo upali niti sanjati," so po tekmovanju zapisali na svojem Facebook profilu. "Drugo leto gremo na zmago," nekoliko v šali, pa tudi zares, komentira član klape Dalmari Martin Hrastnik. "Zelo smo zadovoljni, seveda. Mislim, da je ta dosežek, s katerim smo premagali skoraj vso konkurenco, po tekmovanju velika potrditev, da smo na pravi poti," je še dodal.

Po polfinalnem večeru so bili na četrtem mestu, v finalu, kjer so se nato predstavili med desetimi zasedbami s pesmima Vrami se mi Ćale in U našeg Marina, pa jim je tako uspelo navdušiti poslušalce, da so se povzpeli na drugo mesto. Prvo mesto je nato pripadlo klapi Bošket iz Zagreba, prav tako po mnenju publike in žirije. Na tretje se je uvrstila klapa Mriža iz Splita. Kakor so še zapisali na uradni festivalski strani, je to prvič v zgodovini festivala, da se je klapa iz sosednje države povzpela tako visoko.

V Mariboru bodo spet imeli koncert predvidoma oktobra.
Slavko Rajh

V klapo Dalmari se od leta 2009 povezujejo Slovenci in Hrvati, že od začetka delujejo v okviru Hrvaškega kulturnega društva v Mariboru pod umetniškim vodstvom Marka Mandirja, ki je po rodu Zagrebčan. Ohranjajo tradicijo petja klap, ki je sicer močno povezano z dalmatinsko identiteto, kulturo, zgodovino in tradicijo ter še zmeraj izjemno priljubljeno tako med starejšimi generacijami kot med mladimi. Dalmari tako ne nazadnje bogatijo kulturne odnose med obema državama. Če so po lanskem uspehu dejali, da bo nastop v Omišu zapisan s posebnimi črkami v zgodovino zasedbe, to za letošnjega torej velja še toliko bolj.

Predvidoma oktobra jih boste lahko slišali na celovečernem koncertu v Mariboru, organizator omiškega festivala pa jih vabi na koncert zmagovalcev v Zagreb, ki bo 3. decembra v koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta