Mladi vinarji v Zgornji Kungoti prisluhnili strokovnjakom, primer dobre prakse videli pri Vračku

M.D.
04.03.2020 17:54

Pogrešajo več strokovne pomoči pri promociji in marketingu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokušina vin v kleti Vina Vračko po strokovnem srečanju mladih vinogradnikov in vinarjev.
Miha Dajčman

Kakšnih 30 mladih vinogradnikov in vinarjev je v ponedeljek prisluhnilo sodelavcem Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Maribor, ki je v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj in Javno službo v vinogradništvu organiziral dogodek, in drugim predavateljem. Namen teh srečanj je izmenjevanje mnenj in izkušenj ter spoznavanje mladih z možnostmi kmetijskih svetovalnih služb v KGZ Maribor. O tem je spregovoril tudi Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor.
Delovanje Javne službe v vinogradništvu je predstavil Denis Rusjan z ljubljanske biotehniške fakultete in pozval k razpravi in oblikovanju pobud, ki jih bodo naslovili na kmetijsko ministrstvo, to pa jih bo poskušalo umestiti v nadaljnje finančne programe razvoja, je bilo slišati. Mladi so predstavili dosedanje izkušnje, govorili o potrebah, problemih. Med večkrat omenjenimi pobudami sta bila povezovanje vinogradnikov in večja strokovna pomoč pri promociji in marketingu.
O perspektivah razvoja vinogradništva v vinorodni deželi Podravje ter o razpisih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je govoril Roman Štabuc iz KGZ Maribor. Tanja Vaupotič, vodja Selekcijsko trsničarskega središča Ivanjkovci, je predstavila dela na področju selekcije vinske trte in pozvala vinogradnike, da v STS Ivanjkovci prinesejo dobre klone trt. Vodja laboratorijev v KGZ Maribor Leonida Gregorič pa je predstavila delo v njihovih prostorih.
Strokovnemu delu je sledila degustacija petih klonskih kandidatov sorte modra frankinja. Srečanje so mladi vinogradniki in vinarji zaključili s pokušino vin v novi kleti Vina Vračko. Pokušino v Juriju ob Pesnici je vodil Matej Vračko, ki bo ta mesec tudi uradno odprl novo klet, ocenjeno na skoraj milijon evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta