Na Teznem še en trgovski center

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.05.2019 15:43

Mariborska občina načrtuje javno dražbo šestih hektarjev zemljišč na Teznem, na katerih želi potencialni kupec zgraditi trgovski center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kompleks zemljišč leži ob Ptujski cesti in meji na Avtomobilsko cesto.
Andrej Petelinšek

Mariborska občina je na zadnji seji mestnega sveta dobila soglasje svetnikov za prodajo kompleksa zemljišč v velikosti 61 tisoč kvadratnih metrov ob Ptujski cesti. Javno dražbo zemljišč občina načrtuje v drugi polovici maja, od prodaje pa si obeta vsaj 3,6 milijona evrov, toliko bo namreč znašala izklicna cena.

Logistični center in Outlet sta padla v vodo

Zemljišča je Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči za mariborsko občino v večini odkupilo od fizičnih oseb med letoma 2008 in 2011. Prodajo kompleksa zemljišč so pričeli leta 2014. "V začetku lanskega leta smo prejeli vlogo znanega investitorja za namen izgradnje logističnega centra za družbo Tedi, ki se je predstavil tudi bivšemu mariborskemu županu in je imel interes odkupiti celotni kompleks. Zaradi prenehanja interesa za odkup s strani investitorja je občina preklicala že objavljeni sklep o pripravi OPPN - logistični center v Mestni občini Maribor," so pojasnili na mariborski občini.

Prodaji ne nasprotujejo

Čeprav na tem zemljišču rastejo drevesa, je to površina za centralne dejavnosti, njena namenska raba pa je stavbno zemljišče, zato mnenje Zavoda za gozdove pri tej načrtovani prodaji ni potrebno. "Gozd pa se lahko skrči šele, ko bo gradbeno dovoljenje pravnomočno," je razložil Ljubo Cenčič iz mariborskega zavoda za gozdove.
Svet mestne četrti Tezno, ki jo vodi Robert Pungerl, se do prodaje zemljišča med Hoferjem in Avtohišo Kolmanič ni izrekel, čeprav gre za večje tezenske površine. "V skladu z veljavnim statutom občine mestna uprava ni dolžna pozivati krajevnih skupnosti in mestnih četrti k podaji mnenja pri razpolaganju s stvarnim premoženjem mestne občine, ki ni dano krajevnim skupnostim in mestnim četrtem v upravljanje za opravljanje njihovih nalog," so odgovorili na mariborski občini, kjer pravijo, da so že leta 2014 pojasnili prodajo MČ Tezno, julija istega leta pa je tudi mariborski mestni svet potrdil prodajo stavbnih zemljišč.
"Prodaji ne nasprotujemo, ji tudi ne moremo, si bi pa na Teznu želeli kakšno športno površino. Predvsem tam, kjer je bilo včasih kopališče Tam, bi zelo radi, da se ponovno odpre kopališče. Mariborski otok, kjer se samo govori o obnovi, je premalo. Preveč Mariborčanov se hoditi kopat v Avstrijo," je povedal Pungerl. Tudi Tezenčani, zbrani v samoorganizirani četrtni skupnosti, tej prodaji in novemu nakupovalnemu centru na Teznem ne nasprotujejo, želijo si le, da bi se del kupnine vložil v njihovo mestno četrt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta