Ob delu in pikniku krepili medsosedske vezi

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
02.05.2019 18:10

Društvo Kralji ulice, ki v Mariboru pelje program preprečevanja deložacij, je stanovalce Preradovičeve in Murkove ulice povabilo na urejanje okolice in druženje ob pikniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moški so preizkusili kosilnico, ki jo je kupilo društvo Kralji ulice.
Andrej Petelinšek

Ko smo prišli, so otroci pobirali smeti v črne vrečke, moški so "usposabljali" za prvo košnjo novo kosilnico, ki jo je kupilo društvo Kralji ulice, ženske pa pripravljale vse za piknik. Torkovo druženje, na katero je stanovalce oranžnih blokov z neprofitnimi stanovanji v Preradovičevi in Murkovi ulici na Studencih v Mariboru povabilo društvo Kralji ulice, se je namreč začelo z delovno akcijo.

Uredili bi otroško igrišče

"Čistimo okolico, pokosili bomo travo in zasadili nekaj okrasnega grmičevja in jagodičevja za otroke. Tu bi radi uredili otroško igrišče. Eno manjše sicer že je med blokoma, a ta lokacija je bolj zaščitena," je razlagala strokovna sodelavka društva Kralji ulice Urška Javornik. Vsaj med našim obiskom so se vabilu društva odzvali predvsem romski stanovalci. Prav ti in priseljenci se tudi v največji meri udeležujejo aktivnosti društva Kralji ulice. "Redno hodim v skupino za ženske, moji otroci pa zelo radi obiskujejo aktivnosti za otroke," nam je povedala Šeribana Salihi, medtem ko je z Nemiđimijo Šašivara in drugimi pripravljala hrano za piknik.

Manj deložacij

Društvo Kralji ulice izvaja na lokacijah neprofitnih stanovanj stanovanjskega sklada program Preprečevanje deložacij in krepitev moči za ohranjanje obstoječih namestitev. K sodelovanju jih je povabil Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor.
"Delujemo v dveh smereh. Naše skupnostno delo je usmerjeno v preventivno delovanje: izvajamo čistilne akcije, aktivnosti za otroke - izobraževalne delavnice, ustvarjalne delavnice, igre in podobno, otrokom dajemo učno pomoč -, srečuje se ženska skupina, v njej se pogovarjamo o različnih temah, izvajamo tečaj slovenščine in drugo. Rednih aktivnosti v naših prostorih se udeležuje okoli dvesto stanovalcev, še nekateri pa se oglasijo občasno. Naše terensko delo pa je usmerjeno v individualno podporo uporabnikom, ki bivajo v neprofitnih stanovanjih in bivalnih enotah stanovanjskega sklada. To, kateri uporabniki imajo težave z dolgovi ali nepravilno rabo stanovanj, nam sporoči JMSS Maribor oziroma tudi republiški stanovanjski sklad," pravi Urška Javornik. Rezultati se že kažejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta