(ODZIVI) Martinovanje v Mariboru letos najbolj množično. Prihodnje leto bo v ponedeljek in najbrž še več dni

Branka Bezjak Branka Bezjak
12.11.2023 19:55

Ena najbolj prepoznavnih prireditev v štajerski prestolnici je bila ponovno rekordna po obisku in številu vinarjev. V Zavodu za turizem Maribor kot dobro ocenjujejo odločitev, da je na voljo raznovrstna ponudba za obiskovalce

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je mošt postal vino, je bilo veliko zanimanja za sodček Malečniških bračev, ki so vanj nabrali vina več vinarjev.
Andrej Petelinšek

Dobro vzdušje, nepregledna množica ljudi in večje število ponudnikov vin in kulinarike kakor prejšnje leto so zaznamovali sobotno osrednje martinovanje na Trgu Leona Štuklja. Kljub množici, velikim količinam popitega alkohola je vse minilo brez težav. Obiskovalci so v veliki meri uporabili brezplačen javni prevoz. Po podatkih organizatorja prireditve, Zavoda za turizem Maribor, so avtobusi prepeljali 8000 potnikov, kar je dvakrat več kot lani. Delavci Snage pa so takoj po zaključku prireditve začeli odstranjevati velike količine stekla in druge embalaže, ki je ostala po dogodku. Tako je bilo prizorišče zjutraj že povsem čisto. 

Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer in župan Maribora Saša Arsenovič med simbolnim krstom mošta
Andrej Petelinšek

Že letos je bil torej koncept ene najbolj prepoznavnih mestnih prireditev zastavljen tako, da so imeli obiskovalci izbiro. Če se je na drugih lokacijah vino okušalo ob bolj umirjeni glasbi in prav tako ponudbi hrane, je bila glavna veselica, kjer so "padali" litri za najbolj znani štajerski koktejl - špricar, na Trgu Leona Štuklja. Ob 10. uri, ko se je začela prodaja na stojnicah, je še kazalo, da bo vreme pokvarilo obisk, a že malo po 11. uri je bil trg že dobro zapolnjen. Po 16. uri se je trg napolnil, da je bil proti večeru in vse do konca prireditve ob 21. uri skorajda neprehoden. Štajerska se veseli, Kol'kor kapljic, tol'ko let in druge pesmi, ki sodijo k tovrstnemu dogodku, so se razlegale po trgu čez dan z več nastopajočimi.

V popoldanskih urah se je že bilo težko premikati po sredini trga.
Andrej Petelinšek
Plesalci AFS KUD Študent so stalni del programa.
Andrej Petelinšek

Eni trepetali, drugi so imeli srečo

Osrednje martinovanje na Trgu Leona Štuklja je bilo pospremljeno tudi s tradicionalnimi običaji, nastopom pihalnega orkestra, folkloro. Glavno dejanje je seveda simbolni krst. "Mošta ni več, odslej je samo vino," so skoraj v en glas po simbolnem krstu soda, v katerega vinarji prispevajo vrč svojega vina, razglasili gospodar Stare trte in mariborski župan Saša Arsenovič, mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer, skrbnik Stare trte in mestni viničar Stane Kocutar ter ovtar Slavek. "Iskren poklon in zahvala vsem vinogradnikom, ki ste v težkih okoliščinah letošnjega leta trepetali in pridelali nekaj, kar je izjemno dobro, kar nas navdušuje, vliva zaupanje v naše mesto, v vinorodno Štajersko, v prihodnost te dejavnosti," je dejal Kocutar.

Tudi župan Arsenovič se je zahvalil vsem vinogradnikom in ponudnikom hrane. "Delamo povezovalno in v veselje vseh. Še vreme nam je šlo na roko," je bil vesel, da je prišlo toliko obiskovalcev. Katera vina ima raje? "Suha vina, ker pri njih sladkor ne zakrije drugih arom. Kar pa zadeva sorte vina na našem območju, je sicer dobro, da razvijamo sauvignon, a menim, da bi lahko gradili tudi na drugih sortah, ki v svetu niso tako prepoznavne, denimo šipon, zeleni silvanec, laški rizling, ter se tako pokazali kot malo drugačni," je še komentiral župan.

Mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer (v sredini) je gostila vinske kraljice z drugih območij.
Andrej Petelinšek

Potrditev, da je to štajersko novo leto

Čeprav so letošnje leto zaznamovale ujme z veliko dežja in tudi točo, je bilo marsikomu tudi prizaneseno. "V našem vinogradništvu smo zelo zadovoljni, tako po količini kakor po kakovosti se lahko primerjamo z lanskim letnikom," je zadovoljen Aljaž Leber iz Vinogradništva Leber. Pri martinovanju v Mariboru, ki ima že 38-letno tradicijo, tudi njihova vinska klet sodeluje že vrsto let. "Za nas se sedaj začenja drugačno delo, poslovna srečanja, na katerih predstavljamo vino, turizmi se polnijo in seveda smo v pričakovanju veselega decembra," je o tem, ali martinovo zanje dejansko pomeni začetek novega leta, še dejal Leber.

Od tople hrane do sendvičev je bilo v ponudbi.
Andrej Petelinšek

"Mislim, da se je potrdilo, da je to štajersko novo leto, dan, ko lahko nenazadnje pokažemo, kaj smo pridelali. Se predstavimo z novimi vini. Odziv je bil zelo dober, mislim, da smo lahko na sploh vsi zadovoljni, tudi z organizacijo dogodka," je povedal Gregor Tašner iz Puklavec Family Wines. Pozitivno presenečen je bil tudi nad tem, da je bilo veliko obiskovalcev iz drugih krajev Slovenije in iz tujine: "Pri naši stojnici so bili Avstrijci, Hrvati, veliko jih je bilo na primer iz Ljubljane, in še ena posebnost je bila, da je bilo med obiskovalci veliko mladih." "Vsako leto sva videla po televiziji, kakšno dobro vzdušje je, letos pa sva se odločila, da prideva, in to z vlakom," sta povedala zakonca Darja in Marjan Klampfer iz Trbovelj, ki sta se torej prepričala, da gre za lep dogodek.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta