(PREBOJ ZA MARIBOR) Komu središče mesta?

Igor Selan
14.10.2019 16:45

O tem, kako historično središče Maribora narediti bolj prijazno ljudem, bo danes ob 17. uri v Vetrinjskem dvoru potekala Večerova javna debata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Kaj za promet pomenita načrtovana ureditev Koroške ceste in Glavnega trga ter zaprtje Lenta?
Andrej Petelinšek

Komu dati prednost v historičnem središču mesta, avtomobilom ali pešcem in kolesarjem? Je sobivanje mogoče urediti tako, da bodo na koncu zadovoljni tako udeleženci v prometu kot gostinci, obrtniki in vsi drugi, ki živijo ali svoje dejavnosti opravljajo v centru mesta? Kako urediti promet na levem bregu Drave, da bo potekal tekoče, brez zastojev, hkrati pa bodo mestne ulice in trgi občanom omogočali kvalitetno bivanje in druženje?
​Kaj za promet pomenita načrtovana ureditev Koroške ceste in Glavnega trga ter zaprtje Lenta? Bo spremembam sledil tudi javni potniški promet? Kako ljudi prepričati, da se odpovedo avtomobilu in za svoje poti uporabljajo druge možnosti? Vse to so vprašanja, o katerih bomo razpravljali na Večerovi javni debati Komu središče mesta, pešcem ali avtomobilom?, ki bo potekala danes ob 17. uri v Vetrinjskem dvoru.

Če želiš v mestu kaj spremeniti ...

O teh vprašanjih bodo razpravljali podžupan Samo Peter Medved, zadolžen za področje prometa, mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana in nekdanji vodja prometnega urada mariborske občine David Polutnik​, direktor mestnega avtobusnega prevoznika Marprom Bernard Majhenič in gostinka iz Poštne ulice Zekira Marković.
Kljub dolgoletnim težavam, ki jih ima Maribor zaradi neustrezne povezave na liniji vzhod-zahod na levem bregu Drave, se je občina tega problema doslej lotevala parcialno in šele nedavno naročila izdelavo celovite študije razvoja prometa v mestu, ki bo podlaga za ukrepe trajnostnega načrtovanja, od parkirne politike, javnega potniškega prometa do določitve peš con za naslednjih 20 let. Kot izhodišče je med drugim v projektno nalogo zapisala tudi misli priznanega danskega arhitekta Jana Gehla: "Novo razmišljanje v središče postavlja ljudi, avtomobili pa naj uporabljajo prostor, ki ostane." In še: "Če želiš v mestu kaj spremeniti, je treba najprej spremeniti razmišljanje (uporabnikov in strokovnjakov). /.../ Urbanisti so veliko let mislili, da je treba pri načrtovanju mest v središče postaviti avtomobile oziroma promet. /.../ Vendar v listini Združenih narodov ne boste našli zapisanih pravic avtomobilov."

So restriktivni ukrepi pravi pristop?

Da je javnost za vsakršne spremembe prometne politike izjemno občutljiva, je dokazala tudi nedavna pestra javna razprava ob spremembah odloka o občinskih cestah, s katerimi namerava mestna oblast podražiti parkiranje na zaprtih parkiriščih in podaljšati čas plačljivega parkiranja v belih conah. So restriktivni ukrepi in podražitve pravi pristop do zmanjšane uporabe avtomobilov ali bi morala občina ponuditi tudi druge alternative in katere? O vsem tem bo tekla razprava na tokratni Večerovi javni debati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta