Prekrškarji v Mariboru so lahko precej brezskrbni

Igor Selan Igor Selan
14.01.2019 16:31

Ker je mariborska občina razpis za nove redarje izdala prepozno, bo morala četverica zaposlenih na to delovno mesto skoraj celo leto opravljati druge naloge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Redarstvo je lani v proračun prispevalo najmanj denarja v zadnjih devetih letih.
Igor Napast

Prekrškarji v Mariboru so lahko precej brezskrbni. Namesto 18 mestnih redarjev, toliko je sistemiziranih redarskih delovnih mest, jih namreč trenutno svoje naloge na terenu opravlja le sedem, pri čemer pa tega dela ne opravljajo le v Mariboru, ampak še v 17 okoliških občinah.

Kljub opozorilom razpis izšel prepozno

Upad števila redarjev sicer ne preseneča. Kot smo v preteklosti poročali že večkrat, so k temu doprinesli slabi odnosi v redarstvu, številni škandali, zaradi katerih sta bila dva redarja tudi odpuščena, in predvsem izjemno slabe plače. Da bi vsaj deloma popolnili redarsko zasedbo, je občina lani le objavila javni natečaj za zasedbo uradniškega delovnega mesta občinski redar, a se je tega lotila diletantsko. Čeprav so redarji vodstvo Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor (MIRM) po naših informacijah večkrat opozorili, da je treba natečaj razpisati bistveno prej, je bil izdan šele maja. Na razpisu so sicer nato izbrali štiri kandidate in jih tudi zaposlili, ker pa se je eden od neizbranih kandidatov pritožil, se je postopek izbire zavlekel do novembra, zaradi česar izbrane četverice niso mogli pravočasno poslati na strokovno usposabljanje. Občinski redarji namreč ne morejo samostojno opravljati dela, dokler ne opravijo strokovnega usposabljanja za občinske redarje in preizkusa znanja v skladu z zakonom o občinskem redarstvu, ta pa se izvaja le enkrat letno, običajno septembra.

Nadzor nad plačevanjem parkirnine prevzel Marprom

Čeprav je torej redarjev v Mariboru bistveno premalo, pa v MIRM, ki ga vodi Ivan Kobal, zagotavljajo, da so v letu 2018 dosegli vse zastavljene cilje. Kot zapišejo, tudi zaradi spremenjenega načina dela: "Uvedli smo ciljno usmerjene akcije, s katerimi smo se osredotočili na najbolj pereče težave. V letu 2018 smo izvedli 39 takšnih nadzorov. Glede na to, da je novembra 2017 nadzor nad plačevanjem parkirnine v občini prevzel Marprom, so bili redarji razbremenjeni nalog, ki so v preteklem letu obsegala približno 40 odstotkov opravljenega dela na terenu. Tako so se lahko bolj osredotočili na drugo problematiko."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta