Srednja šola za oblikovanje Maribor: Ravnateljica odpustila učitelja sindikalista

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
28.06.2019 17:12

Sviz je na nogah, ravnateljici Nadji Jager Popovič očita neprimerno komunikacijo, ta pa vztraja, da je učitelj zlorabil položaj; izguba službe na šoli grozi še enemu članu sindikata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srednja šola za oblikovanje Maribor
Sašo Bizjak
Ravnateljica Nadja Jager Popović
Andrej Petelinšek
Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor so interni konflikti eskalirali do odpovedi delovnega razmerja.
Sašo Bizjak

Napetosti na Srednji šoli za oblikovanje Maribor so minule dni dosegle vrhunec. Detektiv je namreč v imenu ravnateljice Nadje Jager Popovič sindikalnemu zaupniku šole in učitelju Dejanu Paski izročil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi z izrekom takojšnje prepovedi nadaljevanja dela, drug zaposleni, prav tako član sindikata, pa je prejel vabilo na zagovor pred odpovedjo delovnega razmerja.
​Medtem ko so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ogorčeni, da gre za pritiske na delo sindikata, ravnateljica vztraja, da sindikalni zaupnik zlorablja svoj položaj, primer pa kaže, da imajo na šoli resne težave.

Ravnateljici očitajo žaljiv odnos

Sandi Modrijan, tiskovni predstavnik Sviza Slovenije, in Boris Radosavljevič, predsednik območnega odbora Sviza Podravje, pojasnjujeta, da je odpoved pogodbe sindikalnemu zaupniku povsem neutemeljena, saj da v njej ni navedena nobena kršitev delovnopravne zakonodaje ali strokovna napaka, pač pa le to, da naj bi njihov član s svojim delom škodoval ugledu šole oziroma zaposlene ščuval proti vodstvu. Paska je namreč zaradi ravnateljičinega "žaljivega odnosa do sodelavcev ter njene avtoritarnosti, neupravičenega problematiziranja in žaljivih komentarjev o bolniških odsotnostih ter neprimernih ustrahovanj, denimo takšnih, da bi bilo po njenem mnenju treba deset odstotkov zaposlenih postaviti na cesto", pa tudi anonimk o "neustreznem delu ravnateljice", letos dvakrat sklical sestanek za umiritev razmer, kar pa je ravnateljica obakrat zavrnila, odgovorila pa z odpovedjo delovnega razmerja.

Sviz: Vmešavala se je v volitve

V drugem primeru izguba službe grozi šolskemu administratorju (imena nobena stran ne razkriva). Ravnateljica mu očita, da je naklepno oziroma iz hude malomarnosti kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, iz delovnega mesta naj bi odšel predčasno. Čeprav se je to res zgodilo, je ukrep, ki se bo najverjetneje končal z izgubo službe, nesorazmeren in pretiran, je prepričan Modrijan.

Srednja šola za oblikovanje Maribor
Sašo Bizjak

Težave v odnosih že več let

In kaj na vse skupaj pravi Jager Popovičeva? V pisni izjavi je komentirala, da so interne težave v odnosih stalnica že več let, o čemer pričajo tudi mnoge zamenjave njenih predhodnikov. Za porušene odnose krivi posameznike in manjšo skupino, ki da želi voditi zavod, od vodstva zahteva sprejemanje škodljivih odločitev, ne prevzema pa odgovornosti.
Očitkov o njenih domnevno žaljivih izjavah in neustreznih pripombah ni neposredno komentirala, je pa navedla, da verbalno nasilje, žaljivke, opazke in poniževanja vrši omenjena skupina zoper druge zaposlene, ki pa problema zaradi strahu ne želijo javno izpostaviti, pač pa raje odhajajo na bolniške dopuste, kar je povzročilo organizacijski problem nemotenega delovanja šole.

Nadja Jager Popovič: "Sindikalni zaupnik je pri svojem delovanju dolžan delovati na način, da ne ovira delovanja zavoda, kaj šele, da svoj položaj zlorablja."
Andrej Petelinšek

"Služil je osebnemu interesu"

Zaostritev razmer na šoli ravnateljica pripisuje nastopu sindikalne funkcije Dejana Paske in njegovemu podajanju "lažnih in nepreverjenih informacij zaposlenim" - pa tudi učiteljevi povezanosti z vodstvom sveta zavoda, katerih sej se ravnateljica sploh več ne udeležuje. Moti jo, kot smo izvedeli, da predsednica sveta zavoda Paski dovoljuje udeležbo na sejah in tudi v razpravah, olje na ogenj pa je prililo tudi dejstvo, da je predsednica sveta zavoda po novem članica izvršilnega odbora Sviza na šoli.
Dejana Pasko so po besedah ravnateljice zaradi določenih kršitev obravnavali že lani, še pred učiteljevim nastopom funkcije sindikalnega zaupnika. Ravnateljica trdi, da je za tem, ko je bil izvoljen kot edini kandidat, iz Sviza izstopilo večje število zaposlenih, ki se z dejanji Paske niso strinjali, ker da so služila njegovemu osebnemu interesu in ne interesu šole.
Radosavljevič je sicer zavrnil navedbe o velikem izpisu, saj da so v zadnjem letu iz Sviza izstopili trije člani iz mariborske šole za oblikovanje, eden pa se je včlanil na novo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta