Stiska, ki lahko privede do samomora: Pomaga iskren pogovor, ne modrovanje

Andreja Kutin Lednik
10.10.2019 18:04

V Sloveniji se statistika samomorov izboljšuje, a na slabšem je vzhod države. Vzrokov za razlike med regijami je več, delež pa prispeva tudi gospodarska situacija. Kako pomagati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na srečanju Duševna stiska - znam, zmorem, želim pomagati, ki so ga pripravili Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ozara Slovenija, Zavod Franko in Šent, slovensko združenje za duševno zdravje, je bil glavni poudarek na pomoči v stiski.
Andrej Petelinšek

Sodelavke so opazile njeno nenavadno vedenje. Med drugim se je večkrat nervozno sprehajala ob oknu. Pomagale so ji do nas in res se je izkazalo da je v stiski in da je imela tudi samomorilne misli. To je le eden od primerov, ki jih v izdatni karieri pomoči ljudem v stiski lahko popiše specialistka klinične psihologije Anamarija Zavasnik, danes tudi predsednica Slovenskega združenja za preprečevanje samomora.
Dokazov, kako pomembno je, da se, ko zaznamo, da je nekdo od bližnjih v stiski, ne obrnemo proč z izgovorom "ne bom se vtikal", je veliko, saj lahko z iskrenim pogovorom osebi zelo pomagamo. "Le brez nasvetov, prosim!" opozori strokovnjakinja na običajni človeški refleks, ko namesto ušes raje ponudimo modrovanje. Bistvena so iskrena vprašanja, ki pokažejo, da nam je mar, čas in pozornost. Čeprav ima tveganje za samomorilnost cel spekter dejavnikov in vzrokov, je večini oseb s samomorilnimi mislimi skupen občutek, da so odveč, da so drugim v breme in da jim bo bolje brez njih. Še en za Slovence, ki smo drugi v Evropi po številu smrti zaradi samomora, značilen refleks je vabilo na kozarček, a dr. Vita Poštuvan, raziskovalka samomorilnega vedenja na Univerzi na Primorskem, svari, da čeprav je druženje za ljudi v stiski blagodejno, rešitev ne sme in ne more biti zloraba alkohola.

Vita Poštuvan
Andrej Petelinsek

Že ena serija lahko povzroči veliko škode

Dobra vest je, da število samomorov v Sloveniji upada, najvišje je bilo leta 2009, ob gospodarski krizi. Poštuvanova pripisuje izboljšanje aktivnejšemu ozaveščanju, deloma pa tudi vključenosti, ki jo ponuja internet: "Če si bil nekdaj osamljen, je tako ostalo, danes pa lahko poiščeš koga na drugem koncu sveta, ki ima iste občutke kot ti." A na ukrepe in intervencije številnih organizacij, ki zmanjšujejo tveganja samomorilnosti, se slabo odzivajo starejši, ki tudi več razmišljajo o smrti. V Sloveniji skušajo izvesti samomor ali ga izvedejo najpogosteje moški, stari od 40 do 60 let. Zakaj moški? Ker težje poiščejo pomoč pa tudi težje zaupajo svoje težave prijateljem, pove Poštuvanova.

Mreža sorodnikov, prijateljev, skupnosti

Učinkovite so lahko pri preprečevanju stisk ob slabih dogodkih tudi lokalne skupnosti, pravi Zavasnikova. "Denimo ko v kraju zaprejo tovarno. Kjer znajo ljudje stopiti skupaj, je stisk manj. Vseeno pa se še vedno prepogosto zgodi, da nekoga, ki hudo trpi, okolica pusti, da se bori sam. Tudi strokovnjaki lahko pomagamo šele, ko človek pride do nas."
Na srečanju Duševna stiska - znam, zmorem, želim pomagati, ki so ga pripravili Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ozara Slovenija, Zavod Franko in Šent, slovensko združenje za duševno zdravje, je bil tako kot pri izbrani letošnji temi svetovnega dneva preprečevanja samomora glavni poudarek na pomoči v stiski. Kajti mreža, ki jo okoli človeka spletejo prijatelji in sorodniki, je lahko zelo močna in je pomembna tudi zato, ker privede do strokovnjaka. Edo P. Belak, podpredsednik Šenta, ob tem poudari, kako zelo pomembni so prav odnosi in - ljubezen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta