Tradicija: V Juriju ob Pesnici k žegnu nesli lesno gobo, najmlajši star 5 let, najstarejši 87 let

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.04.2019 10:05

Jutro velikonočne sobote je na vasi čas, ko večinoma moški obiščejo cerkev, da bi po domovih odnesli blagoslovljen ogenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velikonočno soboto je okoli 50 vaščanov Jurija ob Pesnici ob sončnem vremenu začelo z blagoslovom ognja.
Miha Dajčman

Nekaj pred osmo uro zjutraj so se začeli vaščani Jurija ob Pesnici v občini Kungota zbirati ob ognjišču ob cerkvi Svetega Jurija. "Letos nas je več, kot nas je bilo lani, pa še 'kuj' hodijo" in "zdaj, ko so prazniki in ne smemo delati, je lepo vreme, v torek pa spet slabo kaže," je bilo slišati šepetanje med Jurčani pred prihodom župnika Branka Mačka. Ta je blagoslovil ogenj pred cerkvijo in okoli 50 ljudi, večinoma moških, povabil v cerkev k molitvi.
Križev pot so navzoči molili v novih klopeh jurske cerkve pod slikami štirinajstih postaj, ki vernike spominjajo na trpljenje Jezusa Kristusa. Po molitvi so se vrnili k ognjišču in svoje lesne gobe, ki so jih čez leto nekateri bolj, drugi manj skrbno izbrali, posadili v ogenj. Nepisano pravilo, da je večji "frajer" tisti z večjo gobo, je v zadnjih letih zbledelo, a so nekateri v svojem gozdu našli prave velikanke. Tiste bolj suhe lesne gobe so se začele hitreje žgati in dimiti, vse pa so oddajale izrazit vonj, podoben cerkvenemu kadilu. Vaščani Jurija pa so nekaj minut ob ognju namenili tudi pogovoru o aktualnih temah in druženju ob domači pijači.
Med več kot 50 farani je bil najmlajši 5-letni Mark Hlebič, ki je k žegnu prišel v spremstvu očeta in obeh dedkov. Blagoslova lesnih gob v Juriju ob Pesnici pa že desetletja ne zamudi Frančišek Leber, ki šteje 87 let.
Včasih so fantje gobe do cerkve prinesli peš, pot domov pa je morala biti hitra, da jim gobe ne bi pogorele, preden bi prišli na cilj. Jurčani so gobe dopoldne odnesli domov, da so dom pokadili in tako blagoslovili bivališča, gospodarska poslopja in zemljo. Nepisano pravilo pravi, da smejo tisti, ki so že bili na "žegnu", jesti velikonočne jedi. Doma jih tako že čakajo skuhana obarvana jajca, hren, kruh in meso. 
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1119514507288743936{/twitter}

Velikonočne kalorije bodo v ponedeljek kurili na pohodu

Bodo pa v Juriju ob Pesnici velikonočne praznike v ponedeljek zaključili s 4. Jurijevim pohodom, ki ga organizira društvo nordijske hoje Vinotour v sodelovanju z Društvom za šport in turizem Jurij. Pohod se bo v ponedeljek začel ob 10. uri pri Gostišču Vračko in bo dolg 13 kilometrov. Jurijev pohod je prva prireditev v sklopu 28. Jurjevanja, ki se bo nadaljevalo prihodnji vikend od petka do nedelje v središču Jurija ob Pesnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta