UKC Maribor: Kam je izginilo 5500 brisač?

Jana Juvan Jana Juvan
26.02.2019 21:13

Svet zavoda UKC Maribor je izrazil zadovoljstvo z novim načinom popisovanja in odpisovanja opreme v bolnišnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klara Mihaldinec, pomočnica direktorja UKC za pravne zadeve, Ljubo Germič, predsednik sveta UKC, in Mitja Hojs, namestnik predsednika sveta UKC
Andrej Petelinšek

V UKC Maribor se je nadaljevala seja sveta zavoda, ki so jo minuli teden prekinili zaradi pozne ure. Tudi tokrat so se v ključnih točkah dotaknili poslovanja bolnišnice, pri čemer je svet zavoda izrazil zadovoljstvo z novim načinom popisovanja in odpisovanja opreme v bolnišnici. Kot je bilo razvidno iz gradiva o odpisani opremi, v UKC denimo niso znali pojasniti, kam je v preteklosti izginilo 18 prenosnikov, 16 tiskalnikov, 150 košev za smeti ali več kot 5500 brisač. Pri letnem rednem popisu sredstev so namreč nastale številne popisne razlike med dejanskim in knjigovodskim stanjem, manka je bilo za okoli 300.000 evrov, kar sicer predstavlja 0,1 odstotka vrednosti vseh osnovnih sredstev. To je torej posledica lani spremenjenega popisa opreme, ki naj bi bila odslej bolje dokumentirana - ne gre za opremo, ki bi izpuhtela v preteklem letu, temveč bi lahko šlo tudi za opremo, ki v evidencah ni bila odpisana, čeprav že leta ni bila več v uporabi. V prihodnje si želijo še dodatnih tehničnih izboljšav in več kadra, ki bi se ukvarjal izključno z inventuro, da bi lahko sistem sledenja opreme še izboljšali.
Nekoliko več razburjenja je med člani sveta povzročila točka o seznanjanju s podjemnimi pogodbami, ki jih je UKC sklenil z zdravniki v minulem letu, saj so nekateri člani ocenjevali, da gre za sporno prakso, ki se je na splošno razpasla v slovenskem zdravstvu. Pogodbe so bile skupno sicer vredne okoli tri milijone evrov, od tega je bilo z zunanjimi zaposlenimi sklenjenih za okoli 1,7 milijona evrov pogodb, z lastnimi zaposlenimi pa za okoli 1,3 milijona evrov. Kot so pojasnili v vodstvu UKC, je največ denarja šlo v okviru dodatnih programov, ki jih je ministrstvo lani namenilo skrajševanju čakalnih dob in so po drugi strani za UKC pomenili za okoli 1,5 milijona evrov dodatnih prihodkov. Podjemne pogodbe so sicer poleg dodatnih programov dovoljene tudi pri izvajanju presejalnih programov in za samoplačniške programe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta