V Čreti potrebno prekuhavanje pitne vode

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.04.2019 11:52

Zaradi vdora površinske vode v vodna zajetja nujno prekuhavanje pitne vode na vodovodnem sistemu Čreta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Zaradi vdora površinske vode v vodna zajetja in posledično povečanega tveganja se preventivno uvede ukrep prekuhavanja pitne vode na vodovodnem sistemu Čreta," opozarja občina Hoče-Slivnica prebivalce naselja Čreta tudi na občinski spetni strani. Ukrep velja od danes vse do preklica.
Župan občine Marko Soršak je pojasnil, da so lani jeseni, "v torek pred volitvami, neznanci pognojili vodne vire, dan kasneje je zapadel sneg, namesto dežja. Tako, da sedaj bo vedno, ko bo deževalo, ta vodni vir onesnažen, saj dež spira gnojnico in jo bo tako dolgo, dokler ne bo izprano". Tudi kazensko prijavo na policijo in okoljsko inšpekcijo so podali. 
Krajani, okoli 100 hiš, naj pri prekuhavanju upoštevajo navodilo, da naj voda vre tri minute. "Zaradi možnosti nakladnega onesnaževanja, naj voda ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku, za pitje pa jo lahko uporabljamo 24 ur (izjemoma do 48 ur)," še svetujejo. Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočajo pripravo čaja oziroma drugih napitkov, tudi juhe ali kakšne druge jedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta