Val podražitev v Mariboru, parkiranje plačljivo tudi ob sobotah

Igor Selan Igor Selan
03.03.2023 14:06

Če bo mestni svet na seji, ki bo 16. marca, potrdil predlagane dvige cen, se bodo podražili vrtci, gondola, čiščenje odpadnih voda, javni potniški promet pa tudi parkiranje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razloge za podražitve so utemeljevali dsirektor Marproma Ranko Šmigoc, župan Saša Arsenovič, vodja urada za finance Mateja Cekić in vodja urada za šolstvo Brigita Pliberšek
Igor Napast

Mestna uprava je na današnjem srečanju z novinarji predstavila številne načrtovane podražitve, o katerih bo mestni svet odločal na seji 16. marca. Kot je znano, se bodo podražili vrtci, gondola, čiščenje odpadnih voda, javni potniški promet, pa tudi parkiranje, kjer se ne dviguje cena, se pa podaljšuje čas plačljivosti.

Po mnenju župana Saše Arsenoviča sicer ni mogoče govoriti o podražitvah: "O teh bi govorili, če bi občina z njimi več zaslužila, kar pa se v nobenem od teh primerov ne bo zgodilo. Gre torej le za uskladitev cen z rastjo cen energentov, materialov, plač, hrane. Mi vsi smo skupnost in breme, ki je nastalo zaradi teh podražitev, je treba porazdeliti med vse."

Arsenovič je ob tem znova opozoril na podfinanciranje mariborske občine s strani države, ki se še povečuje: "Samo v času, odkar sem jaz župan, se je povečalo z 19 na skoraj že 30 milijonov evrov letno. In te luknje mi ne moremo pokriti z nobenim varčevanjem. To nas sili tudi v prekomerno zadolževanje, celo za osnovne zadeve."

Dodatno je podfinanciranje občine s strani države ponazorila vodja urada za finance Mateja Cekić: "Vlada je v letu 2023 res povečala povprečnino z 645 na 700 evrov, kar v proračunu pomeni dodatne 4,6 milijona evrov, vendar pa simulacija izračuna rasti stroškov pokaže, da se nam ti v letu 2023 v primerjavi z letom 2022 povečujejo za od 12 do 13 milijonov. In to je razlog za uskladitev cen, če do njih ne bi prišlo, bi morali v proračunu najti dodatnih 5,3 milijone evrov, tega denarja pa občina nima. Zagotovila bi ga lahko le z nenamensko porabo sredstev za investicijsko vzdrževanje ali pa z zmanjševanjem denarja za kulturo, socialo, šport, turizem."

Avtobusi dražji za 30 odstotkov

Zadnja podražitev, ki jo je najavila občina, je dvig cen mestnega potniškega prometa, kjer se cena ene vožnje v predprodaji dviguje z evra na 1,3 evre, mesečna vozovnica pa se bo s 30 podražila na 36 evrov. Podražitev ne bo prizadela najmlajših, saj cene vozovnic za otroke od 6. do 15. leta ostajajo nespremenjene, kot tudi ne upokojencev, saj lahko ti že nekaj časa mestne avtobuse uporabljajo brezplačno.

"Smo pa pripravili tudi veliko ugodnosti na področju nakupa tako kuponskih kot tudi letnih vozovnic. Uvajamo novo vrsto kombinirane vozovnice parkiraj in prisedi, ki bo omogočila ugodno parkiranje ob hkratni uporabi javnega prevoza. Za stalne uporabnike je predvidena posebna ugodnost pri nakupu vozovnic za gondolo z 20-odstotnim popustom. Ob tem podaljšujemo interval ene vožnje s 60 na 75 minut, s čimer želimo približati možnost prestopa širšemu krogu naših potnikov," je povedal direktor Marproma Ranko Šmigoc.

Največje podražitve se obetajo pri gondoli 

Največje podražitve Marprom načrtuje pri gondoli. Enosmerna vozovnica, ki danes stane 4 evre, bi se podražila na 10,50 evrov, povratna s 6 na 19,9 evra, mesečna za odrasle bo po novem stala 49 evrov. "Aktualni cenik je še iz leta 2016, ko je bila oblikovana povsem nevzdržna cena, že leta 2014 so bile namreč cene od današnjih višje za 44 odstotkov. V zadnjem času pa se nam je elektrika podražila za dobrih 500, materiali med 30 in 50, plače pa za več kot 30 odstotkov. Bo pa gondola v Mariboru tudi po podražitvi cenejša kot primerljive naprave v bližnji okolici. Ob tem podražitev dnevne povratne vozovnice, ki se draži najbolj, v primerjavi s paketi, ki jih uvajamo, kaže jasno ambicijo, da turisti, tako kot drugod, plačujejo tržno ceno, medtem ko so za meščane cene paketov ugodne," meni Šmigoc.

Stroški vrtcev višji za 7,6 milijona evrov

Da občina deli breme podražitve vrtcev s starši, pa je pojasnila vodja urada za šolstvo Brigita Pliberšek. "Nazadnje je občina cene vrtcev dvignila leta 2019, od takrat so se stroški vrtcev povišali za 7,6 milijona. Vse do lani je ta povišanja blažila občina iz proračuna, zdaj pa so se stroški dodatno povečali še za 4,1 milijona. Tudi tu bo občina pokrila največji del podražitve in iz proračuna namenila dodatna dva milijona, pol milijona bo dala država, 1,6 milijona pa bo padlo na pleča staršev."

Za odpadne vode 3,8 evra mesečno več

3,8 evra na mesec več pa bodo gospodinjstva plačevala tudi za odvajanje odpadnih voda. Kot je pojasnil Andraž Mlaker, trenutna cena storitvene pristojbine, ki je še iz leta 2009, ne pokriva več stroška cene: "Razliko v višini 250 tisoč evrov, ki je nastala v zadnjem obdobju, je Aquasystemsu plačala občina, prognoza za leto 2023 pa kaže, da bi morali iz proračuna za to nameniti že 1,5 milijona, ki pa jih občina nima." Mlaker je ob tem zagotovil, da bo občina, če bo s to podražitvijo zbrala več denarja, kot je potrebno za plačilo storitve, denar uporabnikom vrnila.

Podražitev ni nujna, Arsenovič v mestnem svetu nima večine

Se pa lahko zgodi, da do podražitev na koncu ne bo prišlo. Kot je namreč znano, županu doslej ni uspelo sestaviti koalicije, večine v mestnem svetu torej nima. In je do 16. marca tudi ne bo imel, kot je namreč zagotovil, koalicije do seje mestnega sveta nima namena sestaviti. "V mestnem svetu sedi 45 izvoljenih svetnikov, ki so vsi obljubljali razvoj, vzdržnost financ javnih podjetij in proračuna. Glede na njihove sugestije smo tudi že marsikaj spremenili, nudili dodatne popuste," pravi Arsenovič.

In ob tem opozori še na dejstvo, da so vse predlagane podražitve že predvidene v proračunu za leto 2023, ki so ga svetniki na torkovi izredni seji potrdili. V primeru, da podražitev mestni svet vseeno ne bo potrdil, bo torej potreben rebalans proračuna. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta