Vijol'čna kri vabi krvodajalce v mariborski Ljudski vrt

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.08.2023 16:00

V enajstih letih so krvodajalci v Ljudskem vrtu darovali 905 litrov krvi, z letošnjim dobrim odzivom na akcijo bi lahko presegli mejo tisoč litrov. Akcija bo 4. in 5. septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani je bilo opravljenih 234 odvzemov in zbranih 105 litrov krvi, a to ni bilo rekordno leto.
Sašo Bizjak

Začetek novega šolskega leta je čas tudi za letošnjo tradicionalno krvodajalsko akcijo v Ljudskem vrtu Vijol'čna kri za vse ljudi. Darovanje življenjske tekočine z letnico 2023 bo že dvanajstič, v sodelovanju z Centrom za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Rdečim križem Maribor in Nogometnim klubom Maribor.

Akcija bo že tretje leto zapored pod severno tribuno stadiona, v prostorih medijskega središča, udeležili pa se je boste lahko 4. in 5. septembra. V ponedeljek bo med 7.30 in 14. uro, v torek pa med 7.30 in 17. uro. "Na željo krvodajalcev je drugi dan možno kri darovati do pete ure popoldne, saj veliko ljudi pride po službi," razlaga pobudnica akcije in goreča navijačica vijoličastih Mojca Pepelnik. Treba se je naročiti, prijave pa že potekajo. Klice krvodajalcev sprejema Center za transfuzijsko medicino vsak delovni dan med 7. in 15. uro, v torek med 7. in 17. uro, na telefonskih številkah 041 479 242 in 041 320 796.

"Skupaj smo v enajstih letih zbrali 905 litrov krvi," podatke deli Mojca Pepelnik. Lani je bilo opravljenih 234 odvzemov in zbranih 105 litrov krvi, a to ni bilo rekordno leto. Leta 2021 je na odvzem prišlo 288 ljudi, odvzemov je bilo 262. Tudi letos bodo krvodajalci vijolične krvi prejeli simbolično unikatno nagrado, kakšno, sogovornica še ne želi razkriti. Si pa želi, da bi se akcije letos udeležilo vsaj 250 krvodajalcev. Lani je med udeleženci izstopal Bojan Gamse, ki je od Rdečega križa prejel posebno plaketo, saj je postal prvi krvodajalec na severovzhodu Slovenije, ki je kri daroval dvestokrat.

Ker so nogometaši NK Maribor v fazi treninga, krvi ne bodo darovali. Predlani jo je Marko Šuler, lani Marcos Tavares. Kateri predstavnik kluba bo letos prišel v Ljudski vrt pozdravit krvodajalce, med katerimi so številni navijači vijoličastih, je še skrivnost. Malico, ki pripada krvodajalcem, bodo ti lahko zaužili na družinskem sektorju stadiona C7. "Ni enako, kot če greš kri darovat v bolnišnico. Stadion je le nekaj posebnega," tako Pepelnik, ki zainteresirane za darovanje z vprašanji usmerja na Center za transfuzijsko medicino. "Če imate kakršnokoli vprašanje, ga naslovite na osebo, ki bo sprejela vaš klic s prijavo. Ne pozabite, da se dogodka udeležite zdravi," je zaključila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta